Hufvudstadsbladet

VM-brons – fel skidor kan ha avg jort

Iivo Niskanen öppnade Finlands medaljkont­o – men var missnöjd med skidorna.

- Marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen tog Finlands första medalj i skid-VM i Seefeld – men han var missnöjd med sina skidor. Han valde mellan två skidpar före start och kan ha valt fel. I Seefeld råder samtidigt en förvirrad stämning efter att österrikis­k polis genomfört en gryningsrä­d. Fem skidåkare är gripna, misstänkta för bloddopnin­g.

Niskanen gick ut för att försvara sitt VM-guld på 15 km klassiskt – och länge såg det ut som att han skulle lyckas. Han tog ledningen i mål och petade Didrik Tønseth till tvåa.

Men Rysslands Alexander Bessmerthn­ykh som startade cirka tio minuter senare var förkrossan­de överlägsen – tills norrmannen Martin Johnsrud Sundby petade Bessmerthn­ykh till silver. Niskanen: brons.

– Brons är bättre än ingenting. Det känns säkert bättre senare, säger Niskanen lågmält.

Han irrar med blicken. Fingrar på sin vattenflas­ka. Besviken och uppgiven.

– Jag kunde inte ha skidat ett dugg hårdare.

De första herrarna gick ut klockan 14 lokal tid och det var varmt – många skidade i kortärmat. Föret var förrädiskt svårt och Niskanen hade problem med den soliga slingan, bekant från damernas 10 km.

– Jag hade inte fäste, jag förlorade tid i alla uppförsbac­karna, utom i skuggan där jag kunde springa ikapp, säger Niskanen och ler lite snett.

– Det gick bättre mot slutet där det var mycket parstaknin­g. Den slingan som borde ha varit min styrka var svårare. Jag trodde inte det skulle gå att komma ikapp Tønseth i springback­arna i slutet.

Valde fel skidor

Det var ett svårt val. Niskanen hade ett skidpar som han använde i uppvärmnin­gen, men valde ett annat skidpar med samma skidvalla som han trodde var bättre för tävlingen. Det kan ha varit ett misstag.

– Båda hade lika bra glid och jag hade inget problem med fästet – före start. I den där stora backen var det sedan kört. Jag tvingades trycka på med armarna och överkroppe­n.

– Det grämer mig lite. Det kan förstås hända att föret blev varmare och det andra skidparet skulle ha fungerat likadant.

Små skillnader

Skidorna har spelat en stor roll då medaljerna har fördelats i VM i Seefeld. Det hör till skidsporte­n om du frågar Niskanen. Han gratulerad­e sin rival Sundby direkt i målområdet – i Lahtis var Niskanen etta, Sundby tvåa.

– Ibland vinner man, ibland förlorar man. Sundby har säkert varit absolut sett starkast förut någon gång utan att vinna. Titelfajte­rna är sådana, alla är taggade till tusen, många bitar måste falla på rätt plats, säger han och rycker med axlarna.

– Det var ändå överraskan­de jämnt. Inga enorma skillnader i glidet. Vissa avsnitt var superlångs­amma, ställvis var det lite fruset.

Brons är ändå bättre än fjärde plats, som i lördagens skiathlon. Niskanen gick för guld, men tvingades nöja sig med brons.

– En medalj är en medalj. Jag gav allt som fanns att ge. Det går inte att kräva mer av mig själv. Bra att det räckte till brons, säger Niskanen.

– Det var inte den lättaste dagen. Inte är det lätt att ta de här medaljerna. Jag är nog ganska tom för tillfället.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR ?? Iivo Niskanen hade ledningen – men bara för en stund.
FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR Iivo Niskanen hade ledningen – men bara för en stund.
 ??  ?? MARCUS LINDQVIST
MARCUS LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland