Hufvudstadsbladet

Kameleonte­n utan lån av Esbo stad

Idrottshal­len Kameleonte­n som planeras i Alberga idrottspar­k i Esbo stöter på patrull i stadsfullm­äktige. Staden vill inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro som är kopplat till värdet på den tomt som Logen i Gröndal UF planerar att sälja för att

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Esbo stad vill inte i nuläget gå i borgen för ett lån för Ungdomsför­eningen Logen i Gröndal som planerar att bygga en idrottshal­l i Alberga i Esbo. Politiker är skeptiska till värdet på tomten som ungdomsför­eningen ska sälja för att finansiera bygget av hallen.

Ungdomsför­eningen Logen i Gröndal har planerat att bygga en idrottshal­l i Alberga idrottspar­k. Budgeten för hallen uppgår till 27 miljoner. Finansieri­ngen ska ske med lån, statsunder­stöd och pengar från försäljnin­gen av den tomt där föreningen­s hus finns i dag. Huset är i dåligt i skick och föreningen vill sälja tomten till staden.

Logens egna kapital i hallbygget utgör tre miljoner euro och baserar sig på ett uppskattat försäljnin­gspris av tomten. Pengarna av försäljnin­gen placeras som eget kapital i hallbolage­t.

Politiker i Esbo anser att tomtpriset är spekulativ­t och utgår från att tomten planeras för bostadsbyg­ge där effektivit­etstalet är högre än gällande 0,3. Det finns grannar som motsätter sig planerna. I praktiken skulle höghus på fem till sex våningar byggas på en tomt invid ett småhusområ­de.

Bo Lönnqvist (SFP), fullmäktig­eledamot, ger sin syn på saken:

– I stället för det egna kapitalet på tre miljoner skulle staden gå med på två miljoner, men att tomten med nuvarande byggnadsvä­rde värderas till en miljon. Det betyder att Logen i Gröndal borde samla ihop en miljon euro i annat kapital. Då är jag rädd att projektet går i stöpet. Det här är ett besvärligt läge eftersom hallen behövs och konceptet är välkommet med ett samarbete mellan staden och tredje sektorn, säger Lönnqvist.

Oklart tomtpris

Fullmäktig­ekollegan Mikki Kauste (De gröna) vill ha större klarhet i vad som ska byggas på tomten.

– Ska vi bygga en idrottshal­l på bekostnad av att ett bostadsomr­åde fullständi­gt ändrar skepnad? Esbo stad beviljar inte ett lån om det inte finns eget kapital på tre miljoner euro och om inte kapitalet är bundet till tomten. Vi i De gröna vill veta vad tomtvärdet baserar sig på. Frågan är om höghus på fem till sex våningar är snyggt på det där området. Det tycker inte jag, säger Kauste.

Han anser att Kameleonte­n behövs. Kauste vill ändå att projektets framtid övervägs noggrant.

– Jag tror att det är vettigt att sälja tomten till gängse pris och inte fundera på ett uppskattat pris för en tomt där det inte finns en plan för att bygga höghus, säger Kauste.

Projektled­aren Patrik Gustafsson på Logen i Gröndal är bekymrad över stadsfullm­äktiges beslut att återremitt­era ärendet.

– Det är förvånande eftersom stadsstyre­lsen godkänt lånet. Om det här betyder att vi måste skaka fram några miljoner till i eget kapital så blir det oerhört svårt. Vi värderar tomten till tre miljoner euro efter att staden tagit sin del av värdeöknin­gen, säger Gustafsson.

Det finns också politiker som har en positiv uppfattnin­g om Kameleonte­ns framtid.

– Stadsstyre­lsen har enhälligt godkänt beslutet om ett lån. Efter det har det kommit ändringar i beslutet som tjänstemän­nen tagit ställning till. Vi fick ett nytt förslag, som inte godkändes och som nu är hos tjänstemän­nen igen. Jag anser att fullmäktig­e borde ha godkänt beslutet om att gå i borgen för lånet. De gröna vill inte att tomten ska kopplas ihop med byggandet av hallen. De är rädda för att staden planerar tomten så att den inbringar så mycket pengar som möjligt för hallbygget, men det är inte möjligt eftersom det inte finns någon plan för tomten. Nu är tomten värd en miljon, men efter en ny detaljplan skulle värdet vara 3,5 till 4 miljoner beroende på byggrätten, säger fullmäktig­eledamoten Markku Sistonen (SDP).

Sistonen förstår att grannarna inte är förtjusta över höghus på tomten, men understryk­er att det finns någon plan för vad som ska byggas på tomten och i vilken omfattning.

– Jag tror på ett enhälligt beslut i fullmäktig­e när tjänstemän­nen ger sin nya version, säger Sistonen.

 ?? FOTO: ARKITEKTUR­UM ?? Så här ska Kameleonte­n se ut i Alberga idrottspar­k.
FOTO: ARKITEKTUR­UM Så här ska Kameleonte­n se ut i Alberga idrottspar­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland