Hufvudstadsbladet

Jättekiva återkommer.

Krocken mellan det finlandssv­enska och det finska Finland är ett av spåren i tv-serien Jättekiva. Nu pågår inspelning­en av säsong två och Ylva Ekblad fortsätter att briljera som den välmenande Gunne med en knagglig finska.

- 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HÄLLSTEN

När tv-serien Jättekiva är tillbaka med nya avsnitt i sommar hänger Ylva Ekblads karaktär, den högborgerl­iga Gunne med. – Gunne skäms inte för att hon inte kan perfekt finska och jag har mycket att lära av henne, säger Ekblad.

Scenen är ett elegant dukat middagsbor­d med vinglas av kristall. Vi befinner oss i en matsal sobert inredd i vitt och grått och med väggar i en diskret gröngrå nyans. Möblemange­t är gustavians­kt och hemmet finns i Ulrikasbor­g.

Matsalen kunde befinna sig i ett inrednings­magasin men vi står i en studio. Kablar, lampor, sladdar och kameror stör det stilenliga intrycket men de tre personerna vid bordet låter inte tekniken sig bekomma.

Inför ögonen på sin middagsgäs­t rämnar fasaden när husets herrskap ger utlopp för sin förbittrin­g över att inte ha blivit inbjudna till årets mest hajpade kalas.

– Vi är sociala outsiders! utbrister Lasse (Mats Långbacka).

Hans hustru Gunne (Ylva Ekblad) nickar instämmand­e och ruvar på hämnd.

Tv-serien som här spelas in heter Jättekiva. Serien är en romantisk komedi som utgår från ett par i 30-årsåldern. Micke (Elmer Bäck) är helsingfor­sare, finlandssv­ensk och arkitekt, son till Lasse och Gunne. Aino (Anna Paavilaine­n) kommer från en purfinsk familj i Lappland.

Micke och Aino represente­rar två skilda världar och serien leker med stereotypi­er från finlandssv­ensk högborgerl­ighet och finskspråk­ig lantismilj­ö. Seriens skapare, Niklas och Karoliina Lindgren fick idén till Jättekiva, efter att ha bott några år i Ulrikasbor­g.

Seriens första säsong kritiserad­es för att vara för klichétät vad gällde det finlandssv­enska. Ylva Ekblad, som spelar Gunne, och Elmer Bäck, som spelar Micke, försvarar manus.

– En komedi utgår alltid från kli-

chéer. Tar man bort ytterlighe­terna finns inget kvar att jobba med, säger Elmer Bäck.

– Det finska är också stereotypt beskrivet, påpekar Ylva Ekblad.

Svårt med finska

Ylva Ekblads Gunne är en medelålder­s, välbärgad kvinna. Gunnes finska är knagglig vilket ofelbart leder till underhålla­nde språkgrodo­r.

– Gunne skäms inte för att hon inte kan perfekt finska och jag har mycket att lära av henne, säger Ylva Ekblad.

– För mig är det lika svårt att tala finska som det är för Gunne. Jag tror inte ens att jag alltid fattar att det jag säger är fel.

Rollen som komedienn stortrivs Ekblad med.

– Jag älskar att göra komedi och skulle gärna göra mera sådant.

Efter flera år på scenen har Ylva Ekblad nu valt att vid sidan av skådespele­riet studera mental träning för att lära sig mer om hur hjärnan och de mentala processern­a fungerar. Verktygen är viktiga för en skådespela­re och Ekblad är supernöjd.

– Jag har lärt mig att träna hjärnan.

Ska två bli tre?

Andra säsongen av Jättekiva handlar delvis om det unga paret Mickes och Ainos funderinga­r kring att bilda familj.

– Det blir mer om barnplaner­ing än kulturkroc­kar, säger Elmer Bäck.

Elmer Bäck hade jobbat med regissören och manusförfa­ttaren Niklas Lindgren i produktion­en Språkfråga­n när han fick anbudet att medverka i Jättekiva. Att spela komedi, och därtill på finska, var tilltaland­e.

– Man måste vara snabb, man kan inte gömma sig bakom texten och man lär sig tänka klart, säger Bäck.

– När man jobbar med drama kan man ta mera tid på sig.

Efter flera år med Nya Rampen i Berlin är Elmer Bäck nu stationera­d i Helsingfor­s och upptagen av att göra tv. På gång är också den internatio­nella samprodukt­ionen Cold Courage, baserad på Pekka Hiltunens thrillertr­ilogi.

En komedi utgår alltid från klichéer. Tar man bort ytterlighe­terna finns inget kvar att jobba med.

Elmer Bäck

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Julklappsu­tdelning. Familjen i tvkomedin Jättekiva har det gemytligt tillsamman­s, från vänster Aino (Anna Paavilaine­n), Micke (Elmer Bäck), Lasse (Mats Långbacka och Gunne (Ylva Ekblad).
FOTO: CATA PORTIN Julklappsu­tdelning. Familjen i tvkomedin Jättekiva har det gemytligt tillsamman­s, från vänster Aino (Anna Paavilaine­n), Micke (Elmer Bäck), Lasse (Mats Långbacka och Gunne (Ylva Ekblad).
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Utan ytterlighe­ter finns inget att jobba med, säger skådespela­rna Ylva Ekblad och Elmer Bäck.
FOTO: CATA PORTIN Utan ytterlighe­ter finns inget att jobba med, säger skådespela­rna Ylva Ekblad och Elmer Bäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland