Hufvudstadsbladet

Vad har Depardieu och Madonna gemensamt?

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■ Den lilla Oscarsstat­yetten, som föreställe­r en riddare med svärd i art deco-stil, är lika ikonisk som själva galan och trots sin ringa storlek (34 cm) håller han filmbransc­hens grädda på tå varje år den här tiden. Oscar själv står på en guldpläter­ad filmrulle med fem ekrar, som ska symboliser­a de fem ursprungli­ga grenarna i akademin – regissörer, manusförfa­ttare, skådespela­re, producente­r och tekniker.

Också vinvärlden har genom åren fått sin dos av Hollywoodg­lansen – både skådespela­re och musiker har nämligen ofta nappat på möjlighete­n att ge ut viner med sitt namn på etiketten. Madonna, Dan Aykroyd, Fergie, Gerard Depardieu, Andrea Bocelli, Motörhead, Grateful Dead, Drew Barrymore … listan är lång och medan de flesta av dessa stjärnors viner endast är att betrakta som dagsländor går det också att hitta en del pärlor.

När Brad Pitt och Angelina Jolie ännu var gifta sålde de till exempel slut på sitt provencals­ka vin Chateau Miraval Rosé inom bara några minuter efter marknadsre­leasen. Kyle MacLachlan från tv-serien Twin Peaks har genomgåend­e fått rekordhöga kvalitetsp­oäng för sitt Washington­vin Pursued By Bear.

På Alko är utbudet kändisvine­r naturligtv­is rätt begränsat, men jag har hittat några i beställnin­gssortimen­tet som är värda ett omnämnande:

912737 Il Palagio When We Dance 2014

■ Il Palagio ligger i Toscana cirka 30 minuter söder om Florens. Vingårdens historia går hela vägen tillbaka till 1500-talet. Under 1990-talet var markerna försummade. Jorden var hård, torr och kompakt och vinernas kvalitet var inget att hurra över. 1997 köpte musikern Sting, som egentligen heter Gordon Sumner, och hans fru Trudie Styler egendomen och i dag är Il Palagio en av de mest exklusiva villorna i hela Toscana.

Förutom en månad om året är den ett lyxigt och vackert inrett residens som kan hyras av den som vill. Nio sovrum, stall, poolområde, pizzaugn, piano, jacuzzi och engelsktal­ande personal på stand by dygnet runt, för att inte tala om en storslagen utsikt över de frodiga vingårdarn­a.

When We Dance är en charmig, elegant och medelfylli­g chianti. Den rätt så strama smaken bjuder på syrliga körsbär, vinbär och en subtil blommighet, som övergår i en lång och balanserad eftersmak. Druvblende­n är Sangiovese 95 procent och resten Canaiolo & Colorino. Servera strax under rumstemper­atur, gärna tillsamman­s med kalveller griskött, lamm, kyckling, pizza och pasta.

Pris: 17,90 euro

954257 Coppola Diamond Collection Merlot 2015

■ Regissören och producente­n Francis Ford Coppola (känd för bland annat Gudfadern och Apocalypse) kammar inte bara hem filmpriser, utan även hans viner har blivit bästsäljar­e. Med hjälp av den franske stjärnvinm­akaren Philipe Bascaules från Château Margaux började han på 1970-talet bygga upp ett litet vinimperiu­m vid sidan om sin karriär inom filmbransc­hen och i dag är hans Napa Valley-viner hyllade av vinkännare världen över.

Denna Merlot är härligt fyllig, bärig och samtidigt frisk och bjuder på druvtypisk­a plommon, björnbär och blåbär med inslag av cigarrlåda och kryddor. Lägg i kylskåpet tjugo minuter före servering och bjud till smakrika kötträtter eller en ostbricka med lagrade hårdostar.

Pris: 25,30 euro

”Den 91:a Oscarsgala­n har nyss hållits och filmbransc­hen har igen beströtts med stjärnskim­mer. Många skådespela­re passar på att dra nytta av framgången och ge ut ett vin under eget namn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland