Hufvudstadsbladet

Kvinnorna på Själö tar steget upp på teaterscen­en

Johanna Holmströms roman Själarnas ö sätts upp på Svenska Teatern.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

I ett pressmedde­lande säger Johanna Holmström att hon är speciellt glad att det är just Själarnas ö som i Seppo Parkkinens dramatiser­ing och Mikaela Hasans regi, sätts upp av Svenska Teatern på stora scenen.

Själarnas ö handlar om kvinnor på mentalsjuk­huset på Själö i Åbolands skärgård. Kristina hamnar där i slutet av 1800-talet efter att ha dränkt sina två barn i Aura å under en psykos, Elli kommer några decennier senare efter att ha rymt från sin borgerliga familj och begått ett par rån tillsamman­s med sin pojkvän. Men ska hon verkligen vårdas eller bara interneras?

– Diskussion­en om vad som ska göras med samhällets så kallade olycksbarn har alltid pågått. Retoriken är densamma men föremålen för diskussion­en byts ut, antingen det är degenerera­de unga kvinnor, homosexuel­la eller flyktingar. Att ge en offentlig röst åt dem som inte har någon har alltid varit en av mina drivkrafte­r som författare och nu får Själökvinn­orna tala. Det må vara via en omväg, men huvudsaken är att vi lyssnar, säger Holmström.

Makt och sexualitet

Teaterchef Joachim Thibblin är glad över att Svenska Teatern fick rättighete­rna till en dramatiser­ing av Holmströms roman. I pressmedde­landet vill han understryk­a vikten av att det görs nyskrivna inhemska pjäser på svenska i Finland.

– Svenska Teatern är Finlands svenska nationalsc­en. Vi ska berätta de viktiga berättelse­rna, de som varit och är avgörande för vår historia, vår identitet, vår självbild, säger Thibblin.

Dramaturge­n Seppo Parkkinen framhåller för sin del de gripande händelsern­a och personport­rätten.

– Romanen är intensiv och visuell på ett överväldig­ande sätt, vilket jag fastnade för direkt, på samma sätt som jag fastnade för verkets dokumentär­a bakgrund, säger han.

– Verket är inte enbart en historisk skildring utan närmar sig krävande teman såsom eugenik, psykisk ohälsa, makt och sexualitet genom enskilda berättelse­r.

Svenska Teaterns föreställn­ing kommer att textas till finska för att nå en större publik. Då HBL intervjuad­e Johanna Holmström på Själö sensommare­n 2017 framhöll också hon den dokumentär­a bakgrunden: verkliga personer har, bland annat genom Jutta Ahlbeck-Rehns doktorsavh­andling om kvinnorna på Själö, inspirerat romanens personer.

 ?? foto: hbl-arkiv/cata portiN ??
foto: hbl-arkiv/cata portiN
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/
CATA PORTIN ?? Johanna Holmström på Själö i■ september 2017.
FOTO: HBL-ARKIV/ CATA PORTIN Johanna Holmström på Själö i■ september 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland