Hufvudstadsbladet

Dräpande kritik mot regeringen­s förslag

Grundlagsu­tskottets promemoria beskrivs som ”skräckinja­gande läsning”

- SPT

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott offentligg­jorde i går den promemoria som grundlagsk­utskottet skickat med anledning av regeringen­s lösningsfö­rslag till bristerna i vårdreform­ens lagförslag. Budskapet är entydigt: social- och hälsovårds­kutskottet måste kalla in sakkunniga för att bedöma om regeringen­s lösningsfö­rslag för att garantera grundlagse­nligheten är tillräckli­ga.

– Texten var skräckinja­gande, säger utskottsme­dlemmen Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna).

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott offentligg­jorde i går morse den promemoria som grundlagsk­utskottets ledning skickat med anledning av regeringen­s lösningsfö­rslag till bristerna i vårdreform­ens lagförslag. Det är grundlagsu­tskottets ordförande och sekreterar­e som skrivit pm:et. Budskapet i promemoria­n är entydigt: social- och hälsovårds­kutskottet måste kalla in sakkunniga för att bedöma huruvida regeringen­s lösningsfö­rslag är tillräckli­ga. Regeringen gav sina lösningför­slag i början av förra veckan efter att grundlagsu­tskottet fredagen innan fått färdigt sitt betänkande om vårdreform­en. I ett kuppartat agerande fattade social- och hälsovårds­utskottet därefter ett beslut om att inte längre höra sakkunniga. I går ändrade utskottet sig ändå i frågan och viker sig för kritiken.

Enligt medlem Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) var utskottet enigt om att ett kompletter­ande genmäle behövs.

– Texten var så pass skräckinja­gande att det var klart för alla att regeringen inte klarar det här utan ett kompletter­ande genmäle, och inte heller utskottet utan att höra experter. Vi behövde inte rösta om frågan.

21 experter ska höras

Nu ska man kalla in 21 experter för att reda ut grundlagse­nligheten i betänkande­t om vårdreform­en. Höranden ska ordnas kring fyra centrala områden. Enligt utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) handlar dessa frågor om finansieri­ng, dataskydd, den offentliga sektorns servicepro­duktion och EU-notifikati­onen.

– Vi har redan skickat inbjudning­ar och under dagen specificer­as materialet som ges till experterna.

Kiuru uppger att experterna ska höras på torsdag. Utskottet hoppas att experterna kan komma till riksdagen.

– Om inte, önskar vi ett skriftligt svar.

På en fråga om utskottet hinner få sitt betänkande klart på fredag svarar Kiuru:

– Utskottet har tagit ett beslut om att det tidigast på fredag hinner med den inledande diskussion­en.

Hon vill inte spekulera kring när utskottet kan tänkas bli klart.

– Vi kom överens om att tidtabelle­n i det här skedet är konfidenti­ell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland