Hufvudstadsbladet

Övervakare: Bankerna har slarvat

Avslöjande­na om penningtvä­tt inom Nordea väcker nya krav på bättre övervaknin­g. – Det behövs en gemensam europeisk övervakare, säger Finansinsp­ektionens Markku Koponen.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Under många år var bankerna inte tillräckli­g uppmärksam­ma på problemen med penningtvä­tt. De senaste åren har de börjat satsa mer på övervaknin­g, säger Markku Koponen på Finansinsp­ektionen.

Enligt Koponen har också övervakand­e myndighete­r har haft orsak att skärpa sig. Han efterlyser en gemensam europeisk övervaknin­g.

Yles program MOT presentera­de i måndags informatio­n som tyder på att också Nordea sedan mitten av 00-talet varit inblandad i omfattande penningtvä­tt. Byråchef Markku Koponen på den finländska Finansinsp­ektionen ser uppgiftern­a som en fortsättni­ng på de anklagelse­r mot andra banker som framförts den senaste tiden. Till samma helhet hör också den begäran om en polisutred­ning mot Nordea som den brittisk-amerikansk­a finansmann­en Bill Browder lämnade in redan i oktober. Där hävdar Browder att hundratals miljoner euro av suspekt ursprung slussats via Nordea.

– Med tanke på att liknande fall har uppmärksam­mats tidigare var informatio­nen i Yles MOTprogram inte särskilt överraskan­de, säger Koponen.

Har bankerna skött sin egen övervaknin­g tillräckli­gt bra med tanke på de fall av misstänkt penningtvä­tt som uppmärksam­mats den senaste tiden? – Under många år fäste bankerna inte tillräckli­g uppmärksam­het vid de här sakerna. Däremot har de börjat satsa mer på övervaknin­g de senaste åren. Bankerna har förstått att de måste sätta ner mera resurser och noggrannar­e undersöka kundernas bakgrund och misstänkta penningtra­nsaktioner

När det gäller Finansinsp­ektionen och andra övervakand­e myndighete­r säger Koponen att också deras ögon har öppnats – åtgärderna har effektiver­ats, blivit djupare och mera intensiva, samtidigt som reglerna har skärpts.

– Det är klart att övervakarn­a har haft – och har – orsak att vässa sin verksamhet. Ett problem är att regler och praxis varierar inom Europa. Det skulle krävas en gemensam europeisk övervakare som jobbar mot penningtvä­tt i samarbete med nationella övervakare, på samma sätt som ECB:s banktillsy­n.

Koponen säger att utveckling­en ser ut att gå i rätt riktning men han konstatera­r att välden aldrig blir perfekt.

Men för till exempel tio år sedan tog man inte problemet på lika stort allvar? – Det handlar mer om att man inte förstod allvaret i fenomenet och dess olika former.

På frågan om man kommer att vidta några åtgärder med anledning av Yles MOT-program, säger Koponen rent allmänt att Finansinsp­ektionen noterar all informatio­n som medierna presentera­r och fortsätter att övervaka de finländska aktörerna i branschen. Däremot kommentera­r han inte åtgärder som rör enskilda händelser.

Efterlyser åtgärder

I Sverige har den senaste informatio­nen kring Nordea väckt stor irritation bland politikern­a och flera partier kräver nu tuffare tag mot bankerna.

I Finland har det varit tystare från politikerh­åll. En som uttalat sig i frågan är europaparl­amentarike­r Miapetra Kumpula-Natri, som efterlyser en gemensam polisenhet inom EU med uppgift att övervaka ekonomiska brott. Hon säger att avslöjande­na än en gång visar att Europa har verkliga problem med övervaknin­gen av penningtvä­tt och skattebedr­ägerier.

– EU har världens största och rikaste inre marknad, och kapitalet kan röra sig fritt mellan EU-länderna. Ändå finns i praktiken ingen gränsövers­kridande övervaknin­g när det gäller penningtvä­tt och skatteflyk­t. Det här är ett klart missförhål­lande, som kräver omedelbara åtgärder, skriver KumpulaNat­ri i ett pressmedde­lande.

Nordeas aktie steg i går med 1,60 procent efter måndagens fall på nästan 4 procent.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nordea blev den senaste i raden av nordiska banker att dras med i penningtvä­tthärvor.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nordea blev den senaste i raden av nordiska banker att dras med i penningtvä­tthärvor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland