Hufvudstadsbladet

Eva Frantz får pris för fjolårets bästa deckare

Eva Frantz får det finska deckarpris­et Johtolanka för Den åttonde tärnan.

- PIA INGSTRöM

Eva Frantz tilldelas Finska deckarsäll­skapets pris Vuoden johtolanka för Den åttonde tärnan (Schildts & Söderström­s). Priset delas ut till fjolårets bästa inhemska deckare.

Frantz är den första finlandssv­enska författare­n som belönas med det prestigefy­llda priset. Boken har översatts till finska, Kahdeksas neito (Kustantamo S&S).

I prismotive­ringen sägs bland annat att boken ”på ett fint sätt beskriver den finlandssv­enska småstaden som miljö”, och att dess spänning uppbyggs subtilt och utan överdrivet våld. Juryn berömmer särskilt Frantz’ sätt att beskriva ungdomar trovärdigt och lyhört. ”Trots att författare­n vågat ta sig an ett tungt ämne som sexuella övergrepp, är tonen mild och inte moralisera­nde.”

Ulla Lempinen som står för översättni­ngen får särskilt beröm för att skickligt ha överfört källspråke­ts nyanser till finska.

Vinnaren får ett diplom prytt av sina egna fingeravtr­yck, som under ceremonin tas av en polis, samt ett halssmycke designat av Inka Nieminen och ett vandringsp­ris designat av Tuke Laurila. Prisjuryn bestod av Helena Hyvärinen, Matti Järvinen och Kari Mäkinen.

Eva Frantz belönades tidigare i år med barnlitter­aturpriset Runeberg Junior för sin barnrysare Hallonback­en.

 ?? Foto: hbl-arkiv/kristoffer Åberg ??
Foto: hbl-arkiv/kristoffer Åberg
 ?? FOTO: MARICA ROSENGåRD ??
FOTO: MARICA ROSENGåRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland