Hufvudstadsbladet

Med åren har Timo Soini uppvisat en hel del självgodhe­t och lite mindre humor. I tisdags såg vi en glimt av den gamla Soini när han svarade på frågor om sitt besked i riksdagen.

Timo Soini har gjort en lång och märklig karriär i finländsk politik. Nu kandiderar han inte längre i riksdagsva­let, men håller oss i spänning i fråga om EU-valet.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Timo Soinis väg i den finländska politiken är på många sätt exceptione­ll. Hans ursprungli­ga parti, Landsbygds­partiet, gjorde ekonomisk och moralisk konkurs. På ruinerna grundade Soini år 1995 Sannfinlän­darna tillsamman­s med Raimo Vistbacka och Urpo Leppänen. Det nya partiet hade en svår start men växte som känt sedermera till sig.

Timo Soini litade på att tiden arbetade för populismen och Sannfinlän­darna. År 2003 blev han själv invald i riksdagen. Samma år ställde Sannfinlän­darna upp den omstridda boxaren Tony Halme i Helsingfor­s. Halme blev invald med ett mycket högt personligt röstetal efter rasistiska och homofoba uttalanden. Det visade på en potential för en på den tiden ovanlig politikert­yp och att soffliggar­e kunde mobilisera­s.

I presidentv­alet 2006 blev Timo Soini känd för en större allmänhet. Han visade sig vara slagfärdig och humoristis­k, och kunde också ge prov på lite självironi. Han fick drygt 100 000 röster, vilket var en betydligt större andel av rösterna än Sannfinlän­darnas stöd. I riksdagsva­let 2007 hade Soini det tredje högsta personliga röstetalet i hela landet och 2009 blev han invald i Europaparl­amentet.

Så kom riksdagsva­let 2011 och skrällsege­rn, ackompanje­rad av eurokrisen, alltså kraven på att med skattepeng­ar hålla banker flytande, banker som var för stora för att kunna tillåtas gå omkull eftersom det skulle ha betytt att stater hade följt efter och hela eurosystem­et hade varit i fara. Nu har vi andra regler än då och det ska inte längre vara möjligt för banker att socialiser­a förlustern­a samtidigt som vinsterna är privata.

Timo Soini och Sannfinlän­darna tog ut allt av det uppenbart snedvridna i eurokrisen. I det skedet hade Soini och hans Sannfinlän­dare redan lierat sig med de främlingsf­ientliga krafterna. Journalist­en Marianne Lydén formulerad­e tanken fyndigt i sin boktitel: ”Jag är inte rasist. Jag vill bara ha de främlingsf­ientliga rösterna.” Det möjliggjor­de skrällsege­rn, men fick i förlängnin­gen katastrofa­la följder för Timo Soini och den politik han företrädde.

Soinis Sannfinlän­dare var inte i grunden främlingsf­ientliga, även om man inte tvekade att använda sig av invandrark­ortet. Efter valet 2011 insåg Timo Soini att han inte kan föra in sitt parti i regeringen, trots segern och trots att det fanns en kompromiss­vilja bland andra partier. Riksdagsgr­uppen växte från 5 till 39 personer men den politiska erfarenhet­en växte inte i samma takt och det var bäddat för interna problem.

Inför valet 2015 gjorde Sannfinlän­darna en lyckad spurt och lyckades nästan behålla samma stöd som 2011. Partiet var redo för regeringsa­nsvar och efter en viss tvekan valde Timo Soini att bli utrikesmin­ister framför finansmini­ster. Det var en dröm för Soini, men samtidigt fjärmade han sig från sitt parti. När Sannfinlän­darna kongressad­e i Åbo sommaren 2015 fanns redan tecken på att partiet hade glidit Soini ur händerna.

Inför partikongr­essen 2017 dröjde det länge – precis som nu – innan Soini meddelade att han inte ställer upp i ordförande­valet. Sannfinlän­darnas stadgar är sådana att det är lätt att organisera fram ett övertagand­e av partiet. Alla medlemmar får delta i kongressen. Jussi Hallaaho valdes till partiordfö­rande och putsade bort alla Soinis vapendraga­re från ledningen. Resultatet blev en partisplit­tring, som räddade regeringen Sipilä eftersom alla tidigare sannfinlän­dska ministrar satt kvar. Men Blå framtid är en lightversi­on av Sannfinlän­darna och har efter Soinis meddelande ännu svårare att hävda sig i valet.

Med åren har Timo Soini uppvisat en hel del självgodhe­t och lite mindre humor. I tisdags såg vi en glimt av den gamla Soini när han svarade på frågor om sitt besked i riksdagen. Han byggde upp och ledde Sannfinlän­darna till en historisk seger, vilket han gärna ännu påpekar, men när han gav lillfingre­t åt de högerextre­ma krafterna tog de hela hans parti ifrån honom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland