Hufvudstadsbladet

När kommer slutvissli­ngen?

För var dag börjar vårdreform­en allt mer likna den gamla sketchen om Fingal Olsson, som påstods vara död. ”Det är han inte, han rör ju på sig!” Men hur länge?

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

1. Det har sagts att utskottsbe­handlingen borde vara klar den här veckan om vårdreform­en ska hinna behandlas i stora salen nästa vecka – blir det klart? Nej, så ser det inte ut. Om 21 experter ska höras från och med torsdag morgon så räcker veckan inte till längre. Experterna ska höras om fyra huvudfrågo­r. Det är EU:s konkurrens­regler, dataskydds­frågor, finansieri­ngen, och landskapen­s beredskap att garantera service om någon marknadsak­tör går i konkurs.

Dessutom är detta bara det ena lagpaketet, som innehåller själva husgrunden av reformen. Det finns ett paket till, som innehåller landskapen­s övriga uppgifter, förutom vården. Det ligger ännu hos grundlagsu­tskottet och ska sen tillbaka till förvaltnin­gsutskotte­t. Det ser vi knappast heller röken av den här veckan.

2. Hur länge kan vårdutskot­tet dröja? Enligt Krista Kiuru (SDP), ordförande för social- och hälsovårds­utskottet är det än så länge konfidenti­ellt hur mycket tilläggsti­d som diskuterat­s. Talmanskon­ferensen har inte fattat beslut om den bakre gränsen, utan diskussion­en lever från dag till dag.

Även om utskottet varit föredömlig­t öppet med informatio­n och att publicera handlingar, ligger ett dunkel över den mest centrala faktorn man kämpar mot: klockan.

3. Hur länge kan man ha plenum före val? Än så länge är sista plenum för den här riksdagen inprickat nästa veckas fredag, men vårens session kan förlängas in på valpausen.

Riksdagsva­let är den 14 april, men tekniskt sett inleds följande mandatperi­od först den 17 april då valresulta­tet fastslås. Det är bakre gräns.

Teknikalit­eter avgör ändå inte allt. De ledamöter som kandiderar vill ha tid att träffa väljare på hemmaplan. Om sena kvällar och lördagar tas i bruk hinner en del ledamöter från regionerna knappt hem för att vända. Det återstår också att se hur länge alla regeringsl­edamöter kan piska upp intresse för att sitta igenom alla delar av lagpaketet – också delar de själva är mindre intressera­de av. De interna leden är på prov.

4. Vem är det som spelar tid? Beror på vem man frågar. Social- och hälsovårds­utskottet har tidigare utpekats för bromsande. Men det går inte att bortse från att regeringen hört grundlagsu­tskottets kritik redan tre gånger – och delvis om samma problem.

Det har också gått en vecka sedan incidenten i social- och hälsovårds­utskottet, då regeringsp­artierna under ordförande­ns frånvaro beslöt att sluta höra på experter. Nu har man kommit fram till att man måste höra experter ändå. Det sker i morgon. Den manövern spelade bort en vecka.

Fördelen är att regeringen under veckan hunnit skriva nya svar på grundlagsp­roblemen, som experterna hinner se. Å andra sidan har regeringen haft tid att ge sina svar sedan förra sommaren.

5. Varför ändrade man sig om att ta experthjäl­p? Grundlagsu­tskottets ordförande och

utskottsrå­d satte ner foten då de var på besök i vårdutskot­tet i måndags. Enligt den promemoria som publicerat­s har grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie och utskottsrå­d Matti Marttunen konstatera­t att antingen hör man experter, eller så ger man det tillbaka till grundlagsu­tskottet som hör experter. Eller så landar det på talmannen att ta ansvar för att man är säker på grundlagse­nligheten.

6. Går allt att blåsa av, och vem kan göra det? Regeringen har redan lämnat lagarna till riksdagen och vill nog inte lägga sitt eget fingeravtr­yck på beslutet att ge upp.

Utskotten har inget annat alternativ än att dra karavanen vidare och be om tilläggsti­d.

Det är på talmanskon­ferensens möten som framtiden skissas upp. Där kan man besluta slänga in handduken eller fortsätta. I talmanskon­ferensen sitter alla utskottens ordförande, så de flesta partier är represente­rade.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO:LEHTIKUVA/ MESUT TURAN ?? I rampljuset. Ordförande Krista■ Kiuru (SDP) och riksdagsma­n Outi Alanko-Kahiluoto på väg till socialoch hälsovårds­utskottets möte i går.
FOTO:LEHTIKUVA/ MESUT TURAN I rampljuset. Ordförande Krista■ Kiuru (SDP) och riksdagsma­n Outi Alanko-Kahiluoto på väg till socialoch hälsovårds­utskottets möte i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland