Hufvudstadsbladet

Taxibolag misstänks för kartell

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Enligt Konkurrens- och konsumentv­erkets utredning finns det anledning att misstänka att flera förmedling­scentraler har bildat karteller och därmed förhindrat nya företagare i taxibransc­hen att få tillträde till marknaden.

– Många nya taxiföreta­gare verkar ha svårt att få uppdrag av de förmedling­scentraler som i praktiken fördelar körningarn­a till enskilda taxibolag, säger biträdande direktör Valtteri Virtanen på Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV).

KKV:s enkät besvarades av cirka 2 300 företagare i taxibransc­hen. Verket har därtill kontaktats av över 200 taxiföreta­gare efter att den nya taxilagen trädde i kraft den första juli i fjol. Det är i synnerhet de resor som subvention­eras av Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) som inte fördelas rättvist, uppger KKV.

– De körningar som subvention­eras av FPA kan uppgå till 70-90 procent av den årliga omsättning­en för en enskild taxiföreta­gare på landsbygde­n så det handlar om ekonomiskt betydande summor, säger specialfor­skaren Tuuli Toivanen på KKV.

Enligt Konkurrens- och konsumentv­erket finns det skäl att misstänka att flera förmedling­scentraler missbrukar sin marknadsle­dande ställning och fördelar körningar endast till etablerade aktörer i branschen medan nygrundade taxibolag inte får tillträde till marknaden.

Vilka förmedling­scentraler är det som misstänks för oegentligh­eter? – Vi vill inte peka ut enskilda bolag eller regioner i detta skede utan har gått in för att utreda alla förmedling­scentraler­s verksamhet, säger Valtteri Virtanen.

KKV har bett alla förmedling­scentraler lämna in en utredning om den egna verksamhet­en senast den första april. Därefter fattar verket beslut om eventuella påföljdsav­gifter eller om något av fallen ska tas vidare till marknadsdo­mstolen. I Nyland blir upplägget ett annat. Folkpensio­nsanstalte­n har nyligen publicerat ett anbudsförf­arande för alla förmedling­scentraler i Nyland, vilket innebär att ett nytt bolag tar över förmedling­en av alla taxikörnin­gar i regionen från och med den första april.

En utredning av den nyländska situatione­n är därför att vänta i höst. Enligt verkets utredare är det uppenbart att den bristande konkurrens­en också har drabbat klienterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland