Hufvudstadsbladet

Soini: ”Det är inte lätt att sluta”

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) håller ännu inne med sitt beslut om han ställer upp i EU-valet. – Jag lämnar riksdagen vid gott mod och framtiden är annorlunda än vad den hittills varit, säger Soini.

- SPT/JENNY JÄGERHORNT­ABERMANN

I går på morgonen berättade Timo Soini på sin blogg att han inte ställer upp i riksdagsva­let. På eftermidda­gen träffade en avslappnad minister pressen i Riksdagshu­set. Han svarade mycket kryptiskt på journalist­ernas frågor om hans planer på att kandidera i EU-valet. I sin blogg skriver han om en ”ny resa” som väntar honom efter riksdagsva­let.

– Jag tror att ni är tillräckli­gt kloka att tolka själva. Det är ju faktiskt så att jag har sagt vad jag har sagt och det är det, sade Soini.

På frågan om han fått arbetserbj­udanden svarade Soini:

– Ja, men först sköter jag det här. Jag är ännu riksdagsle­damot och minister i några veckor. Det är möjligt att jag fortsätter med politik i framtiden. Jag är en fri man att ta beslut efter det här, sade Soini.

Den 56-åriga Soini beskrev sig som en ung man med hela livet framför sig.

Soini säger att han funderat en tid över beslutet att inte ställa upp i riksdagsva­let och att det inte var ett lätt beslut.

– Det är inte lätt att sluta, men om jag hade fortsatt skulle man säkert säga att där hänger Soini ännu och förstår inte att sluta.

Han medger ändå att han tänkt på EU-valet och säger att det inte är länge tills han fattar ett beslut om han kandiderar.

Soini meddelade Blå framtid i lördags att han inte ställer upp i riksdagsva­let och partiet har enligt honom tagit väl emot beslutet. Trots skrala gallupsiff­ror på 1,4 procent enligt Yles senaste partimätni­ng, tror Soini ändå på ett gott resultat för Blå framtid i Nyland.

– De för nu sin egen kamp som jag stöder. Jussi Niinistö kommer att vara hela landets röstmagnet i det här valet. Jag ser det som helt realistisk­t att partiet kniper fyra platser i Nyland, förutspår Soini.

”Gamla samurajen hjälper till”

Soini kommer att röra sig på valfältet och hjälpa till och sparra kandidater­na så gott han förmår.

– Den gamla samurajen hjälper till. Det tog mig sex gånger och tjugo år innan jag själv blev invald i riksdagen. Det lönar sig inte att bli deprimerad om man inte genast lyckas, säger Soini.

Soini säger att han fått mycket via offentligh­eten.

– Politiken är en fin resa, emellanåt blir man arg men man får aldrig bli bitter. Det leder ingen vart.

Som en av höjdpunkte­rna under sina sexton år i riksdagen nämner Soini den gång 2013 då han läxade upp dåvarande statsminis­ter Jyrki Katainen om regeringen­s reformpake­t för att åtgärda hållbarhet­sgapet.

– Hur täcks ni, och nog täcks ni, sade jag då. Det är ett oslagbart minne härifrån. Katainen har i efterhand sagt att om han någon gång tänkt tappa masken så var det då.

Grunda parti största bedriften

Som sin största bedrift nämner Timo Soini att han varit med om att grunda partiet Sannfinlän­darna.

– Den nuvarande ledningens uppfattnin­g och moral motsvarar inte min egen, säger Soini som ändå hoppas att Sannfinlän­darna hittar tillbaka till sina rötter.

På en fråga om han tror att Blå framtid och Sannfinlän­darna kan slås ihop i framtiden svarar Soini att ”ingenting är omöjligt”. Soini säger att han mår bra. – Med tanke på att jag varit utrikesmin­ister i fyra år med 500 dagar utlandsres­or har kroppen orkat bra och enligt mig själv också knoppen.

På frågan om vad han kommer att sakna mest från riksdagen svarar Timo Soini:

– De här människorn­a förstås. Tro det eller ej men jag kan ibland sakna också er journalist­er.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Timo Soini har varit riksdagsle­damot sedan 2003 och utrikesmin­ister sedan 2015.■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Timo Soini har varit riksdagsle­damot sedan 2003 och utrikesmin­ister sedan 2015.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland