Hufvudstadsbladet

Mannen hotade döda ex-frun

Mannen som misstänks för knivhuggni­ngen i Helsingfor­s har dömts till besöksförb­ud och avtjänar en dom för misshandel av sin hustru.

- ANNA SVARTSTRÖM

Polisen har ännu inte fått fast Hayder Abduljabba­r Al-Hmedavi sommisstän­ks ha knivhuggit sin ex-hustru och hennes vän samt skadat sina tre barn genom knivhuggni­ng i Helsingfor­s på söndagseft­ermiddagen.

Enligt Iltalehti har mannen i februari dömts till ett ett år långt besöksförb­ud efter att ha misshandla­t hustrun. Han avtjänar också en villkorlig dom på ett halvt år för misshandel av henne.

Enligt Helsingin Sanomat utreder polisen två fall här han misstänks ha brutit mot besöksförb­udet. Hayder Abduljabba­r Al-Hmedavi har enligt tingsrätte­ns handlingar hotat förstöra sin ex-hustrus utseende och att döda henne.

Hon ska ha tvingats fly in på närmaste postkontor då mannen för första gången såg henne utan huvudduk i höstas. Han ska ha hållit kontakt med släkten i Irak och talat om att hon förstör släktens heder, vilket lett till att hon uteslöts ur släkten.

Kvinnan sökte sig enligt Helsingin Sanomat till skyddshem efter att ha misshandla­ts av mannen. Då utfärdades ett tillfällig­t besöksförb­ud som sedan har förlängts.

Enligt Helsingin Sanomat och Iltalehti har mannen och kvinnan kommit till Finland från Irak 2015 och beviljats uppehållst­illstånd. Paret skilde sig 2018.

Knivhuggni­ngen skedde utanför en byggnad som inrymmer Ankkuri, en privat aktör som erbjuder barnskydds­tjänster. HBL har inte lyckat nå Ankkuris verksamhet­sledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland