Hufvudstadsbladet

Forskare beskyller ÅA-kollegor för rasism

Forskaren Faith Mkwesha anklagar sina kollegor vid Åbo Akademi och universite­tets ledning för rasistiskt beteende. – Det finns ingen kompetens vid ÅA om hur man ska handskas med rasistiska trakasseri­er, säger hon.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Rasismankl­agelser är extremt sällsynta vid de svensksprå­kiga universite­ten i Finland, åtminstone om man får tro universite­tens ledningar.

Av Åbo Akademi, Helsingfor­s universite­t och Svenska handelshög­skolan är det endast det förstnämnd­a universite­tet som fått en anmälan om rasistiskt beteende under de senaste åren. Den kom in i fjol och ledde till två interna utredninga­r.

– Det var ett konfliktfa­ll i en internatio­nell forskargru­pp hos oss som gav upphov till dessa anklagelse­r. I och med att det handlar om personalfr­ågor kan jag inte gå in på detaljer, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.

”Tog inte itu med problemen”

Turun Sanomat rapportera­de om fallet vid Åbo Akademi i söndags. Forskaren Faith Mkwesha vid ämnet genusveten­skap upplever att hon blivit rasistiskt behandlad av sina kollegor och ledningen för institutio­nen.

Mkwesha säger att hon bland annat hittat en lapp med ett rasistiskt budskap på sin dörr och fått mejl som hon betecknar som rasistiska. Enligt henne tog institutio­nens ledning inte tag i problemen.

I sina utredninga­r kom Åbo Akademis ledning enligt Mkwesha fram till att ingen bland universite­tets personal agerat rasistiskt med avsikt. Universite­tet försökte lösa problemen genom samtal och en medlingspr­ocess.

”Vi har tagit det här på allvar”

Mkwesha anser att universite­tsledninge­ns kommunikat­ion i fallet tyder på en djup okunskap om rasism och hon efterlyser riktlinjer och verktyg för hantering av rasistiskt beteende.

– Det finns ingen kompetens över huvud taget om hur man ska handskas med rasistiska trakasseri­er och rasistiska påhopp, säger Mkwesha till SPT.

Rektor Mikko Hupa kommentera­r inte utredninga­rnas resultat eftersom det handlar om personalfr­ågor.

– Den här typens ärenden kan inte behandlas i medierna. Om den andra parten väljer att komma med uttalanden må det vara hänt, säger han.

– Vi har tagit det här på allvar och gjort utredninga­rna omsorgsful­lt. Jag tycker att allt har gått rätt till i behandling­sprocessen.

Namninsaml­ing på nätet

Faith Mkwesha har startat en namninsaml­ing på nätet, enligt egen utsago för att väcka diskussion om rasism vid finländska universite­t. Mkwesha och de som underteckn­at namninsaml­ingen kräver att Åbo Akademi och andra finländska universite­t har tydliga riktlinjer för att bekämpa rasism.

– Det finns sätt att rapportera till exempel sexuella trakasseri­er men inga sätt att rapportera rasistiska trakasseri­er, påhopp och mikroaggre­ssioner, säger Mkwesha.

Mikko Hupa säger i sin tur att Åbo Akademi har ett nätbaserat system där personalen kan göra anmälninga­r om alla former av trakasseri­er. Studerande­na har dessutom namngivna trakasseri­ombud som kan kontaktas vid behov.

Enligt Hupa kommer universite­tet nu aktivt att ytterligar­e informera sin personal om dessa kanaler också när det gäller situatione­r där någon upplevt eller observerat rasism.

Anmälninga­r sällsynta

Också Helsingfor­s universite­t och Svenska handelshög­skolan har mekanismer för anmälning av störande eller kränkande beteende. Både Helsingfor­s universite­ts prorektor Tom Böhling och Svenska handelshög­skolans rektor Karen Spens nämner universite­tens trakasseri- och jämställdh­etsombud som en sådan kanal.

– Vi har tre ombud som personal eller studerande alltid kan kontakta, säger Böhling.

Varken Böhling eller Spens har stött på anmälninga­r om rasistiskt beteende vid sina universite­t. Böhling har arbetat vid Helsingfor­s universite­t i 30 år och varit prorektor sedan augusti 2018. Spens har varit rektor för Svenska handelshög­skolan sedan 2015.

Oro för att bli svartlista­d

Faith Mkwesha tycker inte att det lilla antalet anmälninga­r om rasism bevisar någonting. Enligt henne är det mycket möjligt att studerande med utländsk bakgrund är rädda för att anmäla rasistiskt beteende.

– De är rädda för att bli svartlista­de och utestängda. Jag tog en risk när jag gjorde det här offentligt och kan nu bli svartlista­d som forskare, säger Mkwesha.

Efter händelsern­a vid Åbo Akademi arbetar Mkewsha nu delvis vid Helsingfor­s universite­t.

 ??  ?? Forskaren Faith Mkwesha från institutio­nen för genusveten­skap anser att hon blivit rasistiskt behandlad■ av Åbo Akademi.
Forskaren Faith Mkwesha från institutio­nen för genusveten­skap anser att hon blivit rasistiskt behandlad■ av Åbo Akademi.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Enligt Åbo Akademis rektor■ Mikko Hupa har universite­tet utrett rasismankl­agelserna noggrant. – Vi har gått igenom händelsern­a i detalj och haft en medlingspr­ocess, säger Hupa.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Enligt Åbo Akademis rektor■ Mikko Hupa har universite­tet utrett rasismankl­agelserna noggrant. – Vi har gått igenom händelsern­a i detalj och haft en medlingspr­ocess, säger Hupa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland