Hufvudstadsbladet

”Svensksprå­kiga juriststud­enter måste skärpa sig”

Svensksprå­kiga jurister har för dåliga betyg för att få en auskulteri­ngsplats, säger Daniel Allén, lagman vid Österbotte­ns tingsrätt.

- SPT/SÖREN JONSSON

För att bli domare vid en tingsrätt ska man först auskultera. Trots att Österbotte­ns tingsrätt inte längre har svenska som majoritets­språk är det fortsättni­ngsvis möjligt att auskultera på svenska.

Tingsrätte­n tillsätter årligen tre auskulteri­ngstjänste­r på svenska och två på finska. Tidigare ansökte jurister om auskulteri­ng direkt till en tingsrätt. Österbotte­ns tingsrätt brukade få många svensksprå­kiga sökande som tävlade om platserna.

I dag väljer den nationella domarutbil­dningsnämn­den vilka som får auskulteri­ngsplats vid tingsrätte­rna. Alla landets jurister tävlar mot varandra, och i den tävlingen förlorar de svensksprå­kiga juristerna.

– Svensksprå­kiga juriststud­erande

■ måste börja satsa på sina betyg! Traditione­llt har det inte haft någon betydelse vad man har för betyg, men förändring­en har inneburit att svensksprå­kiga jurister gallras bort, säger Daniel Allén, lagman vid Österbotte­ns tingsrätt.

Enligt Allén beror det på att svensksprå­kiga jurister ofta söker sig till den privata sektorn: juristbyrå­er, internatio­nella storföreta­g och intresseor­ganisation­er. Där är betygen mindre viktiga. De som har velat bli domare har ofta kommit in tack vare sina språkkunsk­aper och sina kontakter, säger Allén.

Förra gången som Österbotte­ns tingsrätt utlyste sina auskulteri­ngstjänste­r fick man in fyra svensksprå­kiga kandidater till de tre lediga tjänsterna. De finskspråk­iga platserna hade betydligt fler kandidater.

– Det är oroväckand­e att vi inte får kvalificer­ade sökande till våra tjänster. De som har tänkt sig en bana som domare behöver bättre betyg och relevant arbetserfa­renhet.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Ledande lagman Daniel Allén vid Österbotte­ns tingsrätt.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Ledande lagman Daniel Allén vid Österbotte­ns tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland