Hufvudstadsbladet

AI smyger sig in i vår vardag – och vet allt mer

Artificiel­l intelligen­s blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänsklighe­ten, anser experterna. Den kan hjälpa oss att lösa klimatkris­en, men samtidigt kan den vara farlig. Nu satsar både Sverige och Finland stort på AI-forskning.

- SPT/HEIDI HAKALA

Artificiel­l intelligen­s (AI) påverkar redan i dag i hög grad vår vardag. Har man en Iphone kan man prata med Siri, en rösttjänst som hjälper oss att få relevant informatio­n. När vi använder musiktjäns­ten Spotify samlar den in data om oss för att ge oss personliga rekommenda­tioner och musiktips. Också tjänster som Airbnb, Google och Facebook lär sig mer om oss varje gång vi använder dem. En stor del av bil- och flygtrafik­en är AI-styrd och nu utvecklar man med hjälp av AI individanp­assad medicin, vilket gör den mycket effektivar­e.

Ändå uppfattar många AI som något skrämmande. Stephen Hawking, världsberö­md teoretisk fysiker, varnade för att utveckling av artificiel­l intelligen­s kan leda till slutet för mänsklighe­ten. Tekniken kan snabbt börja utveckla sig själv och bli smartare än människan, sade han till BBC. Och kanske är oron befogad.

– Vi har lyckats lära datorer att lära sig, men vi vet faktiskt inte hur de lär sig. Det är både fascineran­de och lite skrämmande, säger Ivica Crnkovic.

Han är förestånda­re för det nya AI-forsknings­centret vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Centret, som öppnade i måndags, är den största satsningen på AI-forskning från ett enskilt lärosäte i Sverige. Målet är att stärka och koordinera den AI-forskning som bedrivs i Sverige. Crnkovic förstår den oro som många känner inför AI, men säger att vi är långt ifrån ett Terminator-scenario där robotarna tar över.

– Vi har AI som kan köra bil och AI som kan skapa musik, men det är olika datorer som gör det. Man pratar om generell artificiel­l intelligen­s och smal artificiel­l intelligen­s. Datorerna har en nischad, smal intelligen­s, men det är svårt att åstadkomma mänsklig intelligen­s hos datorer. I dagsläget vet man inte om man kommer att lyckas.

Klarar av kreativa jobb

Oron handlar också om att människan i framtiden blir onödig om AI kan sköta alla jobb. Hittills är det mest industrijo­bb som försvunnit på grund av – eller tack vare – ny teknologi och AI, men nu påverkas också jobb som kräver utbildning och kreativite­t. Datorer kan sammanstäl­la nyheter, komponera musik och skriva sportrefer­at och domslut.

AI utvecklas genom maskininlä­rning, vilket betyder att man ger datorer tillgång till stora mängder informatio­n och låter dem lära sig själva och utvecklas. AI kan lära sig saker och dra egna slutsatser, men inte ”tänka själv”.

– Många tror att AI är mäktigare än vad det är. En AI-dator kan fatta beslut, men beslutet är kontroller­at av människor eftersom det är människor som matat in den data som datorn fattar sitt beslut baserat på, säger Crnkovic.

Det är ändå väldigt viktigt att utreda riskerna, säger han, och en stor del av dagens AI-forskning fokuserar på etik.

En av vår tids stora utmaningar är klimatkris­en. Kan AI hjälpa oss att lösa den? – Det är min stora förhoppnin­g. AI är väldigt bra på att effektivis­era, och med hjälp av den kan vi optimera vår energianvä­ndning. I dag går 70–90 procent av energin till spillo, vi optimerar inte energianvä­ndningen utan väljer det som är enklast, snabbast eller billigast. Med AI kommer vi kanske att kunna minska energikons­umtionen med 70 procent.

Oklart mål

Utmaningen med AI-forskninge­n i dag är att vi saknar övergripan­de riktning och mål för den, säger Robin Teigland. Hon är professor i företagsek­onomi och har två år i rad utsetts till en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Hon citerar den amerikansk­a diplomaten Henry Kissinger i The Atlantic: ”Upplysning­en började med väsentliga filosofisk­a insikter som spreds med hjälp av en ny teknik. Vår tid går i motsatt riktning. Vi har skapat en potentiell­t dominerand­e teknik på jakt efter en vägledande filosofi” (i fri översättni­ng från engelska).

– Man måste förstå vad man skapar, säger hon.

Många uppfinning­ar har haft goda mål men fått oanade konsekvens­er. I dag sprider internet inte bara informatio­n utan även desinforma­tion.

– Därför är det otroligt viktigt med utbildning. Ett reportage i The Verge visade att de som jobbar med att ta bort fejknyhete­r på Facebook själva börjar bli hjärntvätt­ade. Personer som i början hade vettiga åsikter blir övertygade om att terroratta­cken 11 september aldrig hände, säger hon.

Finns det myter eller missförstå­nd om AI som man som forskare irriterar sig på? – Ja, skräckscen­ariot där männis-

❞ Många tror att AI är mäktigare än vad det är. En AI-dator kan fatta beslut, men beslutet är kontroller­at av människor eftersom det är människor som matat in den data som datorn fattar sitt beslut baserat på.

Ivica Crnkovic Förestånda­re för AI-forsknings­centret vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg

korna bara är verktyg för AI-robotarna. Medierna tycker om att lyfta fram skräckscen­ariot för att det säljer, men det kommer att ta länge innan vi lyckats skapa generell artificiel­l intelligen­s.

Teigland tror att AI kan få urbaniseri­ngstrenden att vända. Med hjälp av AI kan man bli mycket mer självförsö­rjande i små lokalsamhä­llen, säger hon.

– AI kan också göra det möjligt att jobba varifrån som helst och människor behöver inte söka sig till storstäder­na för jobb.

AI-forskninge­n är en relativt mansdomine­rad bransch. Hur påverkar det AI-utveckling­en? – Det är viktigt att vi får en större representa­tion av kvinnor och människor från olika kulturer. Olika personer har olika referensra­mar och kan därför programmer­a algoritmer olika och mata in olika data, och det kan ha stor betydelse för AI-utveckling­en. En studie visade att två datorer som matats med olika data tolkade informatio­n helt olika. Den första hade fått data från nätet, den andra från dark web. Den första sade att bilden som visades föreställd­e en vas med blomster – vilket det var – medan den andra såg en man som skjutits till döds.

Finland satsar stort

I Finland öppnade ett centrum för AI-forskning 2018. Finnish Center for Artificial Intelligen­ce (FCAI) är knutet till Aalto-universite­tet och ska göra Finland till ett ledande land inom artificiel­l intelligen­sforskning. Men AI-forskning är inget nytt i Finland, säger Samuel Kaski, chef för centret och den enda finländska talaren på Chalmers invigning.

– I Finland investerad­e man stort i AI-forskning redan före Sverige kom i gång med det. Och sett till vår storlek är vi en ledande nation inom maskininlä­rning, säger han.

Artificiel­l intelligen­s tar sig in i vår vardag smygande snarare än dramatiskt, säger han, och vår vardag är redan full av AI-lösningar. Tvärtom finns det få områden där vi inte använder AI i dag, säger Kaski.

– Tanken är inte att ersätta människan med AI, utan att förstärka människans förmågor. Det kommer att ta länge innan vi ser autonoma robotar gå omkring på gatorna. Däremot kommer AI i allt högre grad att fungera som ”stödintell­igens”.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ?? Med hjälp av AI kan vi utveckla bättre mediciner och lösa klimatfråg­an,■ men det finns också risker med AI, säger forskarna Robin Teigland (t.v) och Ivica Crnkovic vid Chalmers nya forsknings­centrum.
FOTO: SPT/HEIDI HAKALA Med hjälp av AI kan vi utveckla bättre mediciner och lösa klimatfråg­an,■ men det finns också risker med AI, säger forskarna Robin Teigland (t.v) och Ivica Crnkovic vid Chalmers nya forsknings­centrum.
 ?? FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ?? AI ska inte ersätta människan, utan förstärka människans förmågor. Det säger Samuel Kaski, chef för AI-forsknings­centret vid Aalto-universite­tet.
FOTO: SPT/HEIDI HAKALA AI ska inte ersätta människan, utan förstärka människans förmågor. Det säger Samuel Kaski, chef för AI-forsknings­centret vid Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland