Hufvudstadsbladet

Ny omgång med Cohen

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

President Donald Trumps aktivitete­r i Ryssland står i fokus när hans tidigare advokat Michael Cohen återvänder till kongressen. Detta efter att Cohen vid förra veckans utfrågning hävdat att presidente­n är en bedragare som beordrat honom att begå brott och ljuga.

– Väldigt produktivt, sade Adam Schiff, demokratis­k ordförande i representa­nthusets underrätte­lseutskott, när han tillsamman­s med kollegor dagen efter det uppmärksam­made framträdan­det frågat ut Michael Cohen bakom stängda dörrar.

Det var uppenbarli­gen så givande att fortsatta förhör planerats till i dag. Fokus ligger då främst på rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps medarbetar­e, enligt amerikansk­a medier. Underrätte­lseutskott­et håller på med en egen sådan granskning, parallellt med den så kallade Rysslandsu­tredning som leds av den särskilde utredaren Robert Mueller.

Felix Sater, en Rysslandsf­ödd tidigare affärsmeda­rbetare till Donald Trump som tillsamman­s med Cohen uppges ha varit inblandad i projektet att bygga en Trump Tower-fastighet i Moskva, ska höras av samma utskott en vecka senare.

Visade upp check

Dagens utfrågning sker en vecka efter det uppmärksam­made, direktsänd­a förhöret med Cohen inför representa­nthusets utrednings­utskott. Vid det anklagade Cohen presidente­n för att vara rasist och hävdade att Trump personlige­n kände till att Wikileaks skulle publicera stora mängder mejl som stulits från Demokratis­ka partiet – något som bland andra den tidigare Trumpmedar­betaren Roger Stone förnekat.

Cohen, som i maj börjar avtjäna ett treårigt fängelsest­raff för bland annat skattebrot­t och brott mot USA:s stränga lagar om kampanjfin­ansiering, visade också upp en check från Trump. Den var återbetaln­ing för de utlägg han gjort när han betalade kvinnor som sagt att de haft affärer med den blivande presidente­n, påstod Cohen – och sade att Trump beordrat honom att säga att han inte kände till betalninga­rna.

USA:s president har inte varit sen att slå tillbaka. I ett Twitterinl­ägg från härom dagen hävdar han att uppståndel­sen kring Cohenförhö­ret kan ha bidragit till att han lämnade det parallella toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – utan ett nedrustnin­gsavtal.

 ?? FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ?? Michael Cohen.
FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE Michael Cohen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland