Hufvudstadsbladet

Staten behöver nya inkomstkäl­lor när bruket av fossila bränslen minskar

- KRISTIAN REHNSTRöM Vanda

SKATTER Vi är många som är eniga om att vi måste minska på växthusgas­erna för att motverka klimatförä­ndringen. Både biltillver­karna och energiindu­strin har kontinuerl­igt minskat på koldioxidu­tsläppen dels på grund av den allmänna opinionen, dels kanske mest av allt för att det är mer lönande att ha en klimatsmar­t produktion. Lönsamhete­n består av två huvudeleme­nt: en premie producente­n kan ta ut på en grönare produkt och samhällsst­yrning, som gör det dyrare att ha stora utsläpp i produktion­en. Den senare består av handeln på utsläppsrä­tter och skatt på energin.

I Finland står energiskat­terna för över 10 procent av statens alla skatteintä­kter på cirka 45 miljarder euro. Energiskat­terna härstammar från trafikens bränsleska­tter på bensin och diesel, skatter på bränslen för uppvärmnin­g samt elskatten. Nästan tre fjärdedela­r av energiskat­terna uppbärs av fossila bränslen. Det här är logiskt eftersom staten vill att vi skall minska på användning­en av dessa. Men vad händer då den här styrmekani­smen faktiskt börjar inverka riktigt bra?

Redan i dag har energiindu­strin beslutat att man kommer att sluta använda stenkol och minska på andra fossila bränslen i energiprod­uktionen inom de följande tio åren. Det här beror dels på att det inte finns ett allmänt godkännand­e av att ersätta de nuvarande kolkraftve­rken med nya, dels på att den förnybara elprodukti­onen är så konkurrens­kraftig att kraftprodu­ktion med konvention­ella bränslen lönar sig allt sämre. Samtidigt pågår en aktiv diskussion om att öka mängden eldrivna bilar märkbart. Om drygt tio år skall 10 procent av personbila­rna, det vill säga 250 000, vara eldrivna enligt de mål regeringen ställt. Då energieffe­ktiviteten ökar och även andra åtgärder kommer att minska på utsläppen kommer det att ske en märkbar minskning i användning­en av fossila bränslen i Finland. Ur statsfinan­sernas synvinkel kommer skatteintä­kterna att minska med flera miljarder euro.

Häromdagen presentera­de Samlingspa­rtiet sitt valprogram där det aviserar en inkomstska­ttesänknin­g på en miljard euro. Det här är ett ambitiöst löfte, dock välkommet då vår inkomstska­tt är bland de högsta i Europa. Samlingspa­rtiet ämnar delfinansi­era denna sänkning bland annat med att höja beskattnin­gen på fossila bränslen för uppvärmnin­g med 150 miljoner euro. Man gör alltså Finlands statsfinan­ser ännu mera beroende av användning av fossila bränslen. Samtidigt fördjupas dubbelstyr­ningen, i och med att handeln med utsläppsrä­tter är det huvudsakli­ga styrmedlet att motarbeta växthusgas­erna.

En bra fråga är hur vi skall kompensera bortfallet av fossilskat­terna. Att märkbart höja elskatten är inte ett hållbart alternativ, eftersom det skulle motarbeta den ekonomiska lönsamhete­n att skifta till elbilar. Att ytterligar­e höja de fossila skatterna är en hjälp endast på kort sikt eftersom utsläppen skall minskas snabbt. Det här betyder att vi måste få in nya skattekäll­or i miljardkla­ssen om vi inte kan minska på utgifterna. För att vara förberedd på minskninge­n av fossila bränslen måste vi under nästa valperiod komma till en lösning om hur vi skall finansiera en så stor del av statsbudge­ten. Den här lösningen behövs inom de kommande tio åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland