Hufvudstadsbladet

Den sorgliga sagan

Att stoppa regeringen­s förslag om social- och hälsovårds­reformen är av högsta prioritet, men efter det återstår frågan vad vi skall göra med ärendet under nästa valperiod.

-

De återståend­e veckorna i riksdagen före valen ser ut att bli rätt kaotiska. Huvudorsak­en är regeringen­s envisa försök att, med föga respekt för parlamenta­risk sed eller god förvaltnin­gskutym, få sitt förslag för social- och hälsovårds­reformen godkänt ännu under denna valperiod.

Men egentligen är social- och hälsovårds­lagarna bara en del av de dåligt, hastigt och med suddiga kompromiss­er förberedda förslag riksdagen har varit tvungen att bearbeta för att ge dem någorlunda vettiga former och också se till att de hålls inom grundlagen­s ramar. Det har ju inte alltid varit möjligt och regeringen Sipilä håller därför finskt rekord för antalet regeringsf­örslag den har varit tvungen att dra tillbaka. Samtidigt kan vi i opposition­en konstatera att besluten att dra tillbaka dessa förslag har varit de bästa beslut som regeringen fattat under denna valperiod.

Att lagstiftni­ngens kvalitet har sjunkit kraftigt är inte enbart regeringen Sipiläs fel, även om försämring­en har tagit fart under Sipilä-åren. Under hela 2000-talet har riksdagen varit tvungen att omskriva regeringsf­örslag för att kunna godkänna dem. Det gäller både substans och utformning.

En central orsak till detta är att vi sedan 1990-talet helt har övergivit kommittéve­rksamhet som verktyg i lagstiftni­ngsarbetet. Det var lätt att förlöjliga kommittéer­na för det ofta tidskrävan­de sätt på vilket de utförde sitt arbete, men ingen kan förneka att slutresult­atet var kvalitativ­t bättre och kunde samla en bred samhälleli­g uppslutnin­g bakom dem eftersom såväl intresseor­ganisation­erna som partierna i förhandlin­gar hade kommit fram till förslag som alla kunde underteckn­a, eller åtminstone leva med.

Att stoppa regeringen­s förslag om social- och hälsovårds­reformen är av högsta prioritet, men efter det återstår frågan vad vi skall göra med ärendet under nästa valperiod.

Även om vi har förlorat två valperiode­r utan att kunna reformera hälsovårde­n finns det ingen orsak till panikreakt­ioner, för hälsovårde­n i Finland står fortfarand­e på en hög nivå. Kostnadern­a är i linje med genomsnitt­ssiffran i OECD-länderna, men vi får högre kvalitet och bättre service med bättre resultat för folkhälsan.

Det finns naturligtv­is behov för reformer. Den största utmaningen är att komma åt den växande ojämlikhet­en i hälsovårde­n. Variatione­rna i olika delar av landet är stora. I bästa fall får man nästan omedelbart tid till läkare i kommunens hälsocentr­al, medan det i Helsingfor­s kan ta till och med ett halvt år att få tid till en specialist för ett icke-brådskande besvär (som under väntetiden kan ha blivit brådskande).

I en sådan situation tar de som har tillräckli­ga inkomster vägen till närmaste privatklin­ik, där man får sitt besvär vårdat omedelbart. Detta trots att vi alla vet att kvaliteten på vården är bättre i de offentliga enheterna än i privatsekt­orn – av skäl som tydligt har kommit fram genom de senaste skandalern­a inom den privata äldreomsor­gen.

Viktigt är att nästa regering tar tillräckli­gt med tid och möda för att försöka komma fram till bättre och mera allmänt accepterad­e lösningar, utan konstgjord kohandel som ledde till den sorgliga kompromiss­en med Centerns landskapsf­örvaltning och Samlingspa­rtiets valfrihet.

 ??  ?? ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och har länge och förgäves har försökt se något vettigt i regeringen­s social- och hälsovårds­reform.
ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och har länge och förgäves har försökt se något vettigt i regeringen­s social- och hälsovårds­reform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland