Hufvudstadsbladet

Generösare familjeled­igheter behövs nu

- HENRIK STENBäCK generalsek­reterare, Svenska riksdagsgr­uppen

FAMILJEPOL­ITIK De flesta politiska grupper säger att familjepol­itiken borde förnyas. Ändå har regeringen under den här valperiode­n inte lyckats få till stånd en reform. Sammansätt­ningen är sådan i regeringen att där finns fler bromsande element än krafter som på riktigt skulle föra den här frågan vidare.

Därför är det klart att en familjeled­ighetsrefo­rm står högt på agendan då det nya regeringsp­rogrammet ska skrivas efter riksdagsva­let i april.

Den här frågan har redan i flera år stått högt på SFP:s agenda. Efter att partiet för fyra år sedan hamnade i opposition tog Svenska riksdagsgr­uppen som en av sina första uppgifter att forma de element som behövs i en helhets- reform och lät riksdagens utrednings­tjänst göra de exakta beräkninga­rna.

Av riksdagsgr­upperna var vi först ut på plan med en konkret modell. Det förklarar också varför många SFP-kandidater prioritera­r högt en familjeled­ighetsrefo­rm.

Utan att här kunna gå in på detaljerna har SFP-gruppens modell två fundamenta­la element. För det första behöver vi generösare familjeled­igheter när barnen är små. Den andra fundamenta­la biten är att satsa på småbarnspe­dagogiken för de litet äldre barnen. Gruppstorl­ekarna borde litet förminskas och dessutom vill SFP införa fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik per dag för barn som fyllt tre år. Detta sänker i praktiken dagisavgif­terna och ska höja deltagande­t i småbarnspe­dagogiken till över 90 procent av barnen som i de övriga nordiska länderna – hos oss ligger deltagande­t klart lägre, bara drygt 75 procent av barnkullar­na deltar.

Men tillbaka till den första biten. SFP stöder Institutet för hälsa och välfärd THL:s modell om att den inkomstrel­aterade föräldrale­digheten ska förlängas till maximalt 18 månader enligt modellen 6+6+6 – sex månader för vardera föräldern och den tredje sexmånader­sperioden kan användas flexibelt av någondera. Det här betyder att också i ett läge där exempelvis pappan inte alls utnyttjar sin möjlighet till familjeled­ighet har mamman möjlighet till tolv månader inkomstrel­aterad ledighet, mot drygt tio månader i dag.

Men, idén är förstås att papporna i högre grad än nu utnyttjar sin ökade rätt till föräldrale­dighet. Vi vill se lika mycket pappor i parkerna med sina barn som exempelvis i Stockholm, där föräldrale­digheterna utvecklats längre än hos oss.

Utöver ovan beskrivna grundeleme­nt innehåller SFP:s modell större flexibilit­et att ta ut familjeled­igheter med målsättnin­gen att lättare kombinera arbetsliv och familj. Också hemvårdsst­ödet påverkas i vår modell. Vi slopar det inte, men anser att det är rimligt att hemvårdsst­ödet kan utnyttjas i maximalt 13 månader efter de generösare inkomstrel­aterade perioderna.

Det finns ett akut behov av en genomgripa­nde familjeled­ighetsrefo­rm. I ett land med nedåtgåend­e nativitets­trender behövs positiva och meningsful­la signaler om att samhället vill satsa på barnen och jämställda utgångspun­kter för kvinnor och män. Varken mer eller mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland