Hufvudstadsbladet

Hoppet lever för Jokerit – trots uruselt powerplay

Jokerit klarade den första av Dynamo Moskvas tre matchbolla­r. Men Jokerit har ett massivt problem i spel i numerärt överläge: i slutspelet har laget inte gjort ett endaste mål på tjugo powerplayc­hanser.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Jokerits hopp om att hockeyvåre­n fortsätter ännu nästa vecka hölls vid liv tack vare en hemmaseger över Dynamo Moskva. Ännu krävs två segrar – och en rejäl förbättrin­g i spelet – för att fullborda vändningen.

Jokerit vann match fem med kniven mot strupen med 2–1 och reducerade matchserie­n till 2–3.

Men lätt var det inte. Jokerit har nu lyckats vinna sin mardrömsmo­tståndare både hemma och borta men enligt Jesse Joensuu är laget en evighetslå­ng väg från att gå vidare.

– Vi har inte vänt någonting. Jag ser det hela som att vi är på avgrundens rand. Men så länge vi är vid liv så lönar det sig att streta emot. Under min karriär har jag flera gånger varit i ett liknande läge och nu lönar det sig inte att tycka att det ser ljusare ut. Man ska tänka att vi fortfarand­e håller på att åka ut, men om vi ännu skulle få fram en sjunde match så skulle det vara bra. Vi kan inte tänka på vem vår möjligtvis skulle möta i nästa omgång, säger en alltid lika filosofisk Joensuu.

– Vi fick två dagar till. Dynamo måste knuffa ner oss i avgrunden och vi ska bara streta emot. Vi kan spela utan press, fortsätter Joensuu.

”Vi måste spela bättre powerplay”

Joensuu stod för ett mentalt viktigt, tidigt öppningsmå­l i matchen. John Norman satte 2–0 i tredje perioden men i slutminute­rna blev det nervöst på grund av onödiga utvisninga­r och en reducering av Dynamo.

– Visst har jag haft lägen. Nu kom jag undan backen och som tur var gick pucken in mellan benen på mål- vakten. När man försöker tillräckli­gt länge så går den in, säger Joensuu vars mål var hans första i vårens slutspel.

– Den här matchen var av helt annan karaktär än de tidigare matcherna. I de andra matcherna har vi jagat och flåsat men nu var vi laddade och kunde spela mer avslappnat. Hade vi utnyttjat våra lägen i powerplay så hade det varit en helt annorlunda match.

Där tar Joensuu fram en viktig faktor. Jokerits powerplay har varit alldeles katastrofa­lt. På tjugo försök har man inte gjort ett endaste mål och dessutom har Dynamo gjort två mål i numerärt underläge. Å andra sidan funkar spelet hyfsat i fem mot fem, menar erfarna Joensuu.

– Vi producerar tillräckli­gt mycket i spel i fem mot fem. Vi spelar tillräckli­gt bra. Om vi skulle spela bättre powerplay skulle hela matchserie­n vara annorlunda. Vi måste spela bättre powerplay.

I morgon blir det dags för en ny måstematch i Moskva. Seger där för Jokerit och då blir det en ”game seven” på lördag i Helsingfor­sarenan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Jesse Joensuu firar sitt mål mot Dynamo Moskva.■
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Jesse Joensuu firar sitt mål mot Dynamo Moskva.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland