Hufvudstadsbladet

Två Nobelpris i år – Engdahl ute ur kommittén

Svenska Akademien får dela ut Nobelprise­t i litteratur i år. Det beskedet lämnar Nobelstift­elsen efter sitt styrelsemö­te. Beskedet från Nobelstift­elsen innebär också att Horace Engdahl får lämna priskommit­tén.

- TT/SARA ULLBERG, ERIKA JOSEFSSON, ELIN SWEDENMARK

Nobelstift­elsen har beslutat att Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur.

”Även om det kommer att ta tid att fullt ut återupprät­ta förtroende­t anser Nobelstift­elsens styrelse att förutsättn­ingarna nu är goda för detta”, skriver stiftelsen i ett pressmedde­lande.

– Jag är naturligtv­is väldigt glad över att vi fick det här beskedet i dag. Det innebär också att vi kan arbeta i lugn och ro med priserna så att alla i Nobelkommi­ttén är mer motiverade att jobba med det. Det är alltid svårt att jobba med en sådan här sak om man inte vet ifall det blir av, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterar­e till TT.

Nobelstift­elsens styrelse tycker att de åtgärder som Akademien har vidtagit och planerar att göra skapar goda möjlighete­r att återupprät­ta sitt förtroende som prisutdela­re.

”Det var nödvändigt”

Svenska Akademien ska bland annat ha beslutat att de närmaste åren införa en ny ordning för Nobelkommi­ttén, som ska innehålla fem oberoende externa ledamöter.

Dessutom ska priskommit­téns sammansätt­ning ändras så att inga ledamöter som ”varit förknippad­e med det gångna årets händelser längre ingår”.

Det innebär till exempel att Horace Engdahl tvingas lämna priskommit­tén. Beslutet fattades i sista sekund och Anders Olsson tror att det var avgörande för stiftelsen.

– För att vi ska nå enighet insåg också Horace Engdahl att det var nödvändigt, säger Anders Olsson.

Beslutet gäller de kommande två åren. Därefter kan Engdahl åter komma att ta plats i kommittén.

Anders Olsson ser fram emot att Akademien nu på riktigt kan ta itu med Nobelprisa­rbetet och landa i den mellanlång­a listan som till slut ska leda fram till pristagare för 2018 och 2019.

– Då måste vi läsa väldigt intensivt. Det blir en vår full av läsning, säger han.

Dessutom väntar utdelninge­n av Svenska Akademiens nordiska pris. Sedan ska en ny ständig sekreterar­e väljas – förhoppnin­gsvis redan före första juni.

Olsson, som ersatte Sara Danius när hon lämnade arbetet, får därmed en ovanligt kort tid på posten.

– Mycket längre tid orkar man inte när det har varit så intensivt, säger han.

Historiskt beslut

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverade­s med att det fanns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka Nobelprise­t och kan nu andas ut.

 ?? FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL ?? Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson bekräftar Nobelstift­elsens besked om att Nobelprise­t i litteratur får delas ut i år.
FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Anders Olsson bekräftar Nobelstift­elsens besked om att Nobelprise­t i litteratur får delas ut i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland