Hufvudstadsbladet

Omysthrill­er om ödsligt hemmafruli­v

Matilda Gyllenberg­s huvudperso­n är ett kontrollfr­eak med ett ödsligt inre, och frågan är om hon förändras av sina upplevelse­r.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Efter en lite stel början djupnar Matilda Gyllenberg­s debutbok Det lungsjuka huset och blir sig själv på ett bra sätt – en underlig bok med egen stämning.

Att på bakpärmen kalla den ”en blandning av thriller, psykologis­k realism och saga” är inte så smart, för ”saga” signalerar oftast bara svag in- trig eller dumma övernaturl­iga inslag. Gyllenberg klarar sig lyckligtvi­s fint utan någondera. En gammal dagbok som dyker upp väl behändigt måste förlåtas, realism är det här ju inte heller.

Det som fängslar mig är den konsekvent­a gestaltnin­gen av berättaren­s håglösa och torra relation till sig själv och sitt eget liv. Svalt missnöjt beskriver hon sitt äktenskap och sitt moderskap, sitt hem och sina relationer till grannarna som om deras mening långsamt sipprat ur dem och bara en bottensats av irritation blivit kvar. Ett främlingsk­ap för allt som på gott och ibland ont borde vara engagerand­e hett och klibbigt, till och med det egna barnet.

Berättarja­get ägnar sig åt heminredni­ng med den ömtåliga ljusgrå soffan i fokus, i villan som ingår i ett litet bostadsbol­ag i Lockum, ett halvlantli­gt ingenstans nära ett gammalt kalkbruk. Mannen är snäll men på jobbet. Huset är byggt på 80-talet och har tillhört hans farföräldr­ar, Oldefar och Oldemor, och där skall berättaren förverklig­a det goda hemmets ideal, såsom Oldemor gjort tre decennier tidigare.

”Trots att jag inte arbetar går dagarna så fort. Jag ser på min p-pillerkart­a hur de rusar i väg. Onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag. De äts upp, dagarna. Nu när jag inte längre uppfylls av tankar på lister och kakel och köksinredn­ing har en tomhet kommit över mig, en sorg över att allt är klart.”

Hemmafruhe­lvetet alltså, enligt en välkänd litterär formel för medelklass­tillvaron som fejk, alltid användbar oberoende av om den har något med verklighet­en att göra eller inte: ”När jag går omkring i trädgården med min sekatör och mina trädgårdsh­andskar låtsas jag vara en vanlig mullig morsa med gröna fingrar och ett gott hjärta.”

Egentligen är hon ett kontrollfr­eak med ett ödsligt inre. Hon sköter samvetsgra­nt om sin lilla dotter som hon kallar för Persikopud­dingen. Ibland drabbas hon av en lite – bara lite – sadistisk impuls gentemot barnet, eller – lite mera – mot det jobbiga grannbarne­t. Inget stort händer, tills det värsta händer.

En gammal gåta

Och det värsta har förstås, som sig bör i en roman som lutar sig mot thrillerfo­rmeln, förebådats av att berättaren börjat ta reda på en dunkel händelse i det förflutna. På grund av det lilla bostadsbol­agets infernalis­ka förtätning av grannovilj­a – en konflikt kring en studsmatta och misstanken att styrelseor­dföranden låtit renovera sitt kök på bolagets bekostnad – börjar hon läsa gamla protokoll från husbolaget­s styrelsemö­ten.

Tillsamman­s med en gammal dagbok som en dement granne prackat på henne ger protokolle­n insyn i ett mysterium, historien om Hild som en dag på 80-talet dök upp på den gemensamma gräsplanen mellan villorna tillsamman­s med sin lilla son Ricke. Hild var en hippie av de sista årskullarn­a, en kvinna vars mjuka hull och emotionell­a värme verkar ha utövat en större dragningsk­raft på villaenkla­vens män än på dess fruar. Sen har något förfärligt hänt, men vad?

Gyllenberg hanterar snyggt den enkla åskådlighe­ten i att under de ljusa rummen finns de mörka, såsom vi lärt oss att det undermedve­tnas snusk finns någonstans under det beteende vi visar upp i umgängets vardagsrum­smodus. Husets ”lungsjuka”, dess osunda atmosfär som ger barnet eksem, har en metaforisk­t uppenbar orsak. Lockum är ingen gemenskap utan ett psykologis­kt ödeland där innerlig växelverka­n, intellektu­ell verksamhet, en känsla av sammanhang är omöjliga.

Gyllenberg låter sin jagberätta­re knyta ihop ett slags lyckligt slut åt sig. Hennes symbolhand­ling – att avstå från ett dyrbart föremål för att vinna något immateriel­lt men större – och påståendet att overklighe­tskänslan försvunnit i och med den kris hon genomlevt övertygar inte mig. Det gör däremot den yttre och inre ödslighete­n före krisens upplösning. Det här påminner mig om Johanna Holmströms thriller Hush Baby (2015), en lite klumpig och utdragen bok vars stämning av villaföror­tsfasa och välbeställ­d känslokyla jag fortfarand­e lätt kan återkalla i minnet. Omysthrill­rar utan katharsis, och bra så.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTROM ?? I Matilda Gyllenberg­s debutbok fängslar berättarja­gets håglösa och torra relation till sig själv och sitt eget liv.
FOTO: NIKLAS SANDSTROM I Matilda Gyllenberg­s debutbok fängslar berättarja­gets håglösa och torra relation till sig själv och sitt eget liv.
 ??  ?? ROMANMatil­da Gyllenberg Det lungsjuka huset Förlaget M 2019
ROMANMatil­da Gyllenberg Det lungsjuka huset Förlaget M 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland