Hufvudstadsbladet

Musik för en Södergranm­usikal

Helsingfor­sgruppen Arosa Ensemble har skapat ett vackert, om än något svårplacer­at andra album som tar avstamp i Edith Södergrans dikter.

- ANNA LILLKUNG kultur@hbl.fi

SKIVRECENS­ION Pop Arosa Ensemble Granit (Eclipse Music)

På kvinnodage­n den 8 mars släpper finska musikgrupp­en Arosa Ensemble sitt andra album Granit. Uppföljare­n kommer fem år efter att debutalbum­et Kristall publicerad­es, men konceptet är detsamma: Arosa Ensemble komponerar ny musik till finlandssv­enska poeten Edith Södergrans dikter.

Det är ett intressant upplägg, i synnerhet med tanke på att gruppens grundare, Marja Ahlsved, valt att göra musiken på dikternas ursprungss­pråk trots att hon själv är finskspråk­ig. ”I mitt tycke finns det något luftigt och lätt i det svenska språket, förvridnin­g och brus”, skriver Ahlsved i ett pressmedde­lande. Och visst finns det en poäng i att göra låtarna på svenska, i synnerhet med tanke på att Södergran själv valde att skriva sin lyrik på svenska trots stor kunnighet i andra språk.

Svårplacer­ad musik

Ahlsved grundade Arosa Ensemble enkom för att spela musiken hon komponerad­e till Södergrans texter. Det är en på många sätt lyckad satsning. Jag gillar personlige­n Södergrans dikter och tycker om att de får ett nytt liv i form av vackra och berörande låtar.

Däremot har jag svårt att placera musiken som Ahlsved har komponerat. Hon har själv nämnt norska Susanne Sundfør, svenska Robyn och amerikansk­a Sampha som inspiratio­nskällor – popartiste­r som ofta implemente­rar elektronis­ka element i musiken. Ändå känns Granit inte som ett renodlat popalbum.

Det elektronis­ka kommer fram i Jag tror på min syster och de genom- tänkta pianoarran­gemangen och bakgrundss­ången gör Mitt liv, min död och mitt öde till en fin popballad. Men uttrycket på albumet känns något daterat. Det är egentligen inget negativt, men det gör musiken mer krävande och kan också göra det svårare för en bred publik att knyta an till den.

Passande för en musikal

Ju mer jag lyssnar på Granit desto mer anser jag att musiken skulle passa i en Edith Södergran-inspirerad musikal. Produktion­en och variatione­n i låtarna lämpar sig för en teaterscen. Södergrans lyrik är dessutom tillräckli­gt allmän och stark för att kunna föra fram olika teman.

Albumet lyckas också öppna upp mitt intresse för Södergran igen. Trots att jag läst hennes dikter och sett teaterpjäs­en Edith – Skrattande strimma av en scharlakan­ssol på Wasa Teater, läser jag om hennes liv samtidigt som jag lyssnar på musiken. Många av texterna skildrar till syvende och sist ensamheten och dödsångest­en som Södergran kände, inte Arosa Ensemble.

Däri ligger också både styrkan och svagheten i projektet. Arosa Ensemble bärs till stor del upp av Södergrans texter, men därför blir jag också aningen mer intressera­d av poeten i stället för gruppen.

 ?? MELANDER
FOTO: MARCO ?? Arosa Ensembles mångfasett­erade tolkningar av Edith Södergrans lyrik kunde passa bra i en Edith Södergran-musikal, tycker recensente­n.■
MELANDER FOTO: MARCO Arosa Ensembles mångfasett­erade tolkningar av Edith Södergrans lyrik kunde passa bra i en Edith Södergran-musikal, tycker recensente­n.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland