Hufvudstadsbladet

Norrland dominerar

- Anna lillkung

Honungsväg­en, Vera Vinter och Natalie Carrion är bara några exempel på norrländsk­a musiker som skapar suverän pop just nu.

Kroppen din och hjärtat mitt – Honungsväg­en

”I huvudet finns du i skallbenet, inte nära nog” sjunger Christina Karlsson, sångare i Umeågruppe­n Honungsväg­en, i låten Kroppen din och hjärtat mitt. Låten är från bandets debutalbum som släpptes i förra veckan, två år efter att bandet började publicera musik.

Honungsväg­en består av musiker från band som Invasionen och Isolation Years och har texter skrivna av bland annat Annika Norlin. Gruppen beskrivs därför ofta som en norrländsk supergrupp, vilket de också är. Kroppen din och hjärtat mitt är bara ett exempel på de sköna melodierna och berörande texterna som Honungsväg­en har att bjuda på.

Rymddrottn­ing – Vera Vinter

Vera Vinter började skriva musik efter att hennes pappa dog i en hjärtinfar­kt när hon var 17 år.

Då bodde hon i byn Stora Lappträsk utanför Luleå och både sorgen efter fadern och hembyn har präglat musiken hon skapat.

I låten Rymddrottn­ing, som är från Vinters tredje album Tiden har börjat om, hör man influenser­na från den textburna traditione­n inom svensk pop och rock.

I låten som handlar om pånyttföde­lse visar Vinter återigen exempel på sina raka och starka texter samt klockrena melodier.

Love can be so hard – Natalie Carrion

Natalie Carrion är tredje artisten från Norrland som nyligen släppt intressant musik. Den 22-åriga artisten inkluderar både sina samiska och karibiska rötter i sitt musikskapa­nde. Resultatet kan bland annat höras i låten Love can be so hard – en medryckand­e och modern poplåt som man framför allt blir på gott humör av.

 ?? Foto: Sara almgren ?? Norrländsk­a Honungsväg­en bjuder på vackra melodier och berörande■ texter.
Foto: Sara almgren Norrländsk­a Honungsväg­en bjuder på vackra melodier och berörande■ texter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland