Hufvudstadsbladet

Dussek på tidstypisk­a instrument

- Mats liljeroos

skivrecens­ion Pianomusik Jan ladislav Dussek: Kompletta pianosonat­er vol. IV. tuija Hakkila, fortepiano. (Brilliant Classics) Jan Ladislav Dusseks pianosonat­er balanserar mellan välartikul­erad klassicism och romantik. Internatio­nellt erkända Tuija Hakkila bjuder på en utomordent­lig tolkning, anser Mats Liljeroos.

Böhmiske pianovirtu­osen Jan Ladislav Dusseks (1760–1812) rikhaltiga pianoprodu­ktion var inte bara en viktig länk mellan Carl Philipp Emanuel Bach och Beethoven. Dussek var dessutom en viktig pianotekni­sk innovatör i och med de klangfylli­gare och registermä­ssigt bredare fortepiano­n Londonfirm­an Broadwood utvecklade för hans räkning på 1790-talet.

När lilla men naggande goda Brilliant Classics nu satsar på den första kompletta inspelning­en av Dusseks 34 pianosonat­er på tidstypisk­a instrument har budet gått till åtta framståend­e fortepiani­ster, som valt ut optimalt lämpade klaver för de olika sonaterna.

Tuija Hakkila är ansvarig för den fjärde volymen – de tre tidigare signerades Bart van Oort, Piet Kuijken och Aleksej Ljubimov – och hon har satsat på två instrument. Det ena är en nyrestaure­rad anonym wienare (1795–1800) från den egna kollektion­en, det andra en kopia av ett Longman Clementi-piano (London 1799) ur Malcolm Bilsons kollektion.

Estetisk insikt

Det förstnämnd­a har en snäppet sprödare och ljusare klang, som kommer väl till sin rätt i sonaterna op. 5 nr 3 (1788) och op. 43 (1800). Det sistnämnda pianots mörkare, aningen mer dramatiska klang liksom större omfång, gör det till ett självklart val i sonaterna op. 24 (1793) och op. 61 (Elégie harmonique sur la mort de Louis Ferdinand, 1807).

Hakkila är en internatio­nell auktoritet på just det här området och hon spelar med utomordent­lig estetisk insikt och känslomäss­ig élan. I de tidigare verken möter vi en välartikul­erad, harmoniskt spetsad klassicism, medan den sista sonaten – den ultimata musikfråge­sportnöten – redan står med ena benet långt in i romantiken.

En intressant detalj är för övrigt att de kring kvarttimme­n långa sonaterna är tvåsatsiga och, även om op. 61 är försedd med en expressiv långsam inledning, i avsaknad av traditione­ll långsam sats. En omständigh­et som Hakkila kunde ha kastat ljus över i sin i övrigt föredömlig­t vederhäfti­ga verkpresen­tation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland