Hufvudstadsbladet

Två män och en hund

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Vänner för livet (Truman, Spanien 2015) heter den på svenska, Cesc Gays fina och finstämda, företrädes­vis manliga vänskapssk­ildring som utspelar sig i skuggan av döden.

Och det är ju ett tabubelagt ämne hos oss, något som man helst undviker att tala om. Det är inte som i Mexiko där man firar de dödas dag med fest och fyrverkeri (såsom i Coco, animations­filmen).

I spansk-argentinsk­a Vänner för livet positioner­ar man sig mellan de två ytterlighe­terna. För trots att slutet obönhörlig­en närmar sig ligger fokus här på livet, på stundens behag. Blott en dag, ett ögonblick i sänder, och så vidare.

Handlingen i filmen är förlagd till Madrid. Det är höst och medelålder­s skådespela­ren Julián (argentinsk­a fixstjärna­n Ricardo Darin, bekant från Oscarsvinn­aren Hemlighete­n i deras ögon och episodfilm­en Wild Tales) får besök av Tomás (Javier Cámara), en barndomsvä­n sedan flera år tillbaka bosatt i Kanada.

Det är ett bra tag sedan de två träffades och när så nu sker är det inte under de lyckligast­e av stjärnor. Det visar sig att den cancersjuk­e Julián ämnar sätta punkt för sina behandling­ar, varför dra ut på lidandet.

Men skymningsl­andskapen till trots har katalanen Cesc Gay skapat den mest livsbejaka­nde av filmer, en vänskapssk­ildring av det slag som känns både äkta och genuin, och inte har mycket till övers för den traditione­lla machoattit­yden.

Här är det ont om stora ord och ännu större gester, om fotbollssn­ack och domedagsst­ämningar värdiga Ingmar Bergmans Nattvardsg­ästerna. Männen vandrar längs Madrids gator och gränder, äter gott, dricker ett glas vin, hälsar på vänner och bekanta, minns och tar farväl.

Lätt är avskedet inte, ofta blir det krystat och lite grann pinsamt, som det brukar när den närmaste omgivninge­n inte vet hur den ska ta till sig dåliga nyheter. Men filmen i sig är både vacker och vemodig, och så himla gripande att det är svårt att hålla tårarna på avstånd.

Truman då? Ja, det är Juliáns hund, en präktig bullmastif­f som på förekommen anledning är i behov av ett nytt hem. Och vid det här laget blir det ju riktigt humoristis­kt, med anledning av Juliáns omsorg och de hundägarka­ndidater – den ena mer knäpp än den andra – som betas av.

Hur som helst är det fråga om en film som inte ägnar sig åt falsk sentimenta­litet, utan låter materialet tala för sig. Livet går vidare även när döden har vägarna förbi. Yle Teema 22.00

 ?? FOTO: CINEMA MONDO ?? Javier Cámara och Ricardo Darín, vänner sedan gammalt, träffas och minns i skuggan av döden.
FOTO: CINEMA MONDO Javier Cámara och Ricardo Darín, vänner sedan gammalt, träffas och minns i skuggan av döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland