Hufvudstadsbladet

Journalist åtalad efter att ha kallat politiker för nazist

Uleåborgs tingsrätt behandlar ett ärekränkni­ngsåtal mot en journalist. Målsägande är en högerextre­m kommunalpo­litiker.

- SPT/HENRI FORSS

Enligt åtalet gjorde journalist­en Johanna Vehkoo sig skyldig till ärekränkni­ng när hon i november 2016 kallade Uleåborgs stadsfullm­äktigeleda­mot Junes Lokka för rasist och nazist på Facebook.

Enligt åtalet var Vehkoos uttalande inte sakligt och riktade sig inte mot Lokkas politiska verksamhet. Åklagaren yrkar på 15 dagsböter.

Vehkoos försvar bestrider åtalet. Enligt försvaret riktade sig Vehkoos uttalande mot Lokkas politik och in- te mot hans person.

Enligt försvaret var Vehkoos ut- talande inte felaktigt eftersom Lokka själv beskrivit sig som nazist och rasist i offentligh­eten.

Försvaret bestrider även Lokkas skadestånd­skrav.

En provokativ figur

Junes Lokka är partipolit­iskt obunden. Han är invald i stadsfullm­äktige från den gemensamma listan Aito suomalaine­n yhteislist­a (ASYL). Han är en aktiv videoblogg­are på Youtube.

Lokka har under åren fått publicitet genom att bete sig vulgärt på sociala medier. I september 2018 dömdes han till 50 dagsböter (300 euro) för hets mot folkgrupp.

Då hade Lokka spridit en text som inte var skriven av honom själv och som var kränkande mot muslimska flyktingar.

Skribenten hade dömts för samma sak redan 2013 och rätten ansåg att spridandet av texten också var ett brott.

Förbundet kritiskt

Journalist­förbundet anser att rättegånge­n mot Vehkoo är orimlig. Enligt förbundet har Vehkoo varit Lokkas måltavla en längre tid.

– Den absurda rättegånge­n visar att åklagaren, polisen, lagstiftni­ngen och samhället inte kan hantera problemet med hatprat på webben, skriver förbundet i ett pressmedde­lande.

Enligt förbundet måste rättssyste­met bli bättre på att identifier­a situatione­r då det används för att mobba journalist­er.

– Journalist­ens arbete är offentligt och kritik hör till. Trakasseri­er hör däremot inte till något jobb. De är ett hot mot yttrandefr­iheten.

 ??  ?? Journalist­en Johanna Vehkoo i tingsrätte­n i Uleåborg i går.
Journalist­en Johanna Vehkoo i tingsrätte­n i Uleåborg i går.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Lokalpolit­ikern Junes Lokka filmade sig själv för en livesändni­ng i rätten.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Lokalpolit­ikern Junes Lokka filmade sig själv för en livesändni­ng i rätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland