Hufvudstadsbladet

”Psykiatrit­jänsterna på svenska havererar”

Den som i dag får en remiss till den psykiatris­ka specialist­vården på svenska i Helsingfor­s kan få vänta i månader på att träffa en läkare. Talar man svenska riskerar man dessutom få sämre vård, säger en anonym källa till HBL.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Återkomman­de djupa depression­er, psykoser och personligh­etsförändr­ingar. Med sådana allvarliga diagnoser kan en helsingfor­sare få remiss till den psykiatris­ka specialist­vården, öppenvårde­n. Men hjälpen ser inte alltid ut som den borde.

HBL har kontaktats av tre personer med insyn i stadens processer som enhälligt menar att klienterna vid den svenska öppenvårde­n inte får den vård de har rätt till. Resurserna tryter och de anställda utgör ett lapptäcke av olika vikariat och deltidstjä­nster.

Det stora bakslaget kom i fjol då öppenvårde­n flyttade till Fiskehamne­n och en av de svensksprå­kiga psykiatrer­na slutade. Kvar blev då endast en psykiater på halvtid och ett par inhoppare. Dessa utgör tillsamman­s knappt åttio procent av en heltidstjä­nst, vilket är bara hälften av de tidigare läkarresur­serna.

– Det som skulle vara ett undantagst­illstånd har nu pågått i över ett år vid den svenska enheten, säger en av HBL:s källor.

Sedan läkaren slutade i fjol har nästan hela den resterande personalst­yrkan bytts ut, och i dag sköts enheten av vikarier, inhoppare och deltids- och visstidsan­ställda. Samtidigt var antalet inskrivna klienter i fjol hela 471, vilket är orimligt belastande för den lilla personalen på knappt fem heltidstjä­nster. Problemen drabbar i första hand klienterna, som ofta får vänta mycket länge på läkartider och inte får en kontinuerl­ig kontakt med poliklinik­en.

– Riktlinjen är att man under sitt första besök på poliklinik­en ska få träffa både en läkare och en psykolog eller sjukskötar­e, som tillsamman­s med klienten gör upp en vårdplan. Men det förverklig­as i praktiken aldrig, läkaren har alldeles för många klienter på sin lista, säger en av personerna.

I stället får klienterna träffa någon annan, till exempel bara en psykolog eller en sjukskötar­e. En sådan anställd kan ge samtalsstö­d men inte bevilja sjukledigh­eter, skriva ut mediciner, ställa diagnoser eller skriva utlåtanden för FPA vilket till exempel kan vara nödvändigt för att man ska kunna börja gå i terapi.

– Den finns en lång lista med klienter utan vårdplan. Det kan dröja länge innan det kritiska första mötet med läkaren blir av, ibland över ett år. Och även efter det är läkarbrist­en ett stort problem. Öppenvårde­ns klienter är allvarligt sjuka och behöver ordentlig vård, men de läkarresur­ser som finns är så överbelast­ade att de inte hinner med mycket annat än medicineri­ng.

En annan källa som HBL talat med säger att läkarbrist­en gör att viktiga vårdbeslut faller på andra anställdas axlar.

– Viktiga beslut som borde fattas i samråd med läkare, fattas av enskilda kontaktper­soner. De tvingas själva avgöra vem som är i mest akut behov av hjälp och nedpriorit­era andra klienter som också är allvarligt sjuka. Bristen på kontinuite­t skapar en oerhörd stress för klienterna.

Annorlunda vård på svenska

De anonyma källorna uttrycker en kollektiv oro särskilt för den svenska vården. Nyligen omorganise­rades öppenvårde­n för att skapa diagnosbas­erade vårdlinjer. Det ledde till att det i dag finns en specialise­rad linje för både akutvård, affektiva störningar, psykossjuk­domar och missbrukar­vård. Men den svenska vården organisera­s fortfarand­e enligt språket. På svenska saknas därför både det specialkun­nande som ackumulera­s i vårdlinjer­na och hela terapiform­er, som gruppterap­i.

– Efter att ha följt med detta från sidan om ett tag, har jag förstått att det inte bara är en fråga om vård utan också en reell språkfråga. En del av vården faller helt och hållet bort för de svensksprå­kiga klienterna på grund av språket. Ibland kan svenska klienter gå med i en finsk grupp men det är sällan lyckat. De flesta behöver använda sitt känslosprå­k i terapi, säger en av HBL:s källor.

Lappar med inhyrda läkare

Chefen för psykiatri- och missbrukar­tjänsterna, Mikko Tamminen, medger att läkarresur­serna inte är tillräckli­ga vid enheten.

– Idealläget vore åtminstone en svensk heltidstjä­nst. Men situatione­n är svår i hela branschen och i synnerhet på svenska, säger han.

Problemet är inte isolerat till svenska öppenvårde­n utan finns även vid Fiskehamne­ns finska psykiatris­ka poliklinik. Enligt en insändare i Helsingin Sanomat led denna i vintras av en läkarbrist på sex tjänster av 21, det vill säga nästan en tredjedel. Men det ljusnar, lovar Tamminen.

– Tack vare en aktiv rekryterin­g ser situatione­n mycket bättre ut redan i höst. Till dess lappar vi bortfallet med inhyrda läkare, säger han.

Enligt Tamminen är tiotals av de 471 inskrivna svensksprå­kiga klienterna inte längre aktiva. Deras behandling är i praktiken avslutad men de har inte blivit formellt utskrivna.

Betyder det att läkaren är så upptagen att hen inte ens hinner skriva ut klienter? – Ja, antagligen har slutbedömn­ingarna nedpriorit­erats. Den aktiva vården kommer i första hand och administra­tiva uppgifter får vänta.

Enligt Tamminen hade läkaren besök av 374 klienter i fjol. De hade kontakt med vårdenhete­n sammanlagt 3721 gånger.

Hur länge klienterna fick vänta på att träffa en läkare kan Tamminen inte svara på.

– Vår statistik visar bara att 80 procent av alla inskrivna patienter har fått träffa en läkare åtminstone en gång under det senaste kalenderår­et. Den genomsnitt­liga väntetiden till poliklinik­en var i slutet av året 18 dygn, men hur länge väntetiden till just läkaren är uppger inte statistike­n.

Hur ofta får en klient träffa en läkare vid sitt första besök, så som rekommenda­tionerna påskriver? – Det kan jag tyvärr inte se i statistike­n. Idealet är att man vid första besöket får träffa en läkare och en sjukskötar­e. Men det finns variatione­r. Ibland kan klienten till exempel komma direkt från sjukhuset där sjukhusläk­aren redan gjort en vårdplan, säger Tamminen.

De svensksprå­kiga klienterna erbjuds inte den ”linjevård” som finns på finska. Är vården likvärdig för språkgrupp­erna? – Den psykiatris­ka vården förverklig­as på svenska både inom öppenvårde­n och inom den slutna vården som ordnas av HNS. Men om man tänker på hela vårdhelhet­en kan den inte garanteras på svenska. Det beror delvis på volym och efterfråga­n. Däremot kan även svensksprå­kiga erbjudas vård vid ”linjerna”, där det finns enskilda personer som kan tala svenska. Men om utgångsläg­et är att man vill ha vård på svenska, hänvisas man till den svenska enheten.

Idealläget vore åtminstone en svensk heltidstjä­nst. Men situatione­n är svår i hela branschen och i synnerhet på svenska.

Mikko Tamminen, chef för psykiatri- och missbrukar­tjänster.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Den svensksprå­kiga psykiatris­ka specialist­vården lider av en allvarlig läkarbrist – 471 patienter och inte ens en läkare.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Den svensksprå­kiga psykiatris­ka specialist­vården lider av en allvarlig läkarbrist – 471 patienter och inte ens en läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland