Hufvudstadsbladet

Tätstrider­na i valet går på stadsdelsn­ivå

I Jakobacka står det mellan SDP och Sannfinlän­darna

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

SDP leder opinionsmä­tningarna och Sannfinlän­darna har gått framåt. I Jakobacka i Östra Helsingfor­s är båda störst – och var det redan i förra riksdagsva­let.

Samma sak gäller i år, gissar Jakobackab­orna. Eila och Matti Pudas säger att klimatdeba­tten gjort människor oroliga. SDP:s riksdagsle­damot Pilvi Torsti, som kretsat i Östra Helsingfor­s, har märkt det som nytt fenomen.

– Jag får samtal av män som säger att de vill rösta på SDP, men undrar varför Finland ska axla klimatet när det finns Kina och Indien. Jag förklarar att Finland också kommer att bli EU-ordförande, och då gäller det att påverka EU och vidare globalt, säger Torsti vid sin kampanjgri­ll.

En Jakobackab­o som röstar på Sannfinlän­darna säger att det inte verkar finnas intresse av att utveckla förorten i samma takt som innerstäde­rna.

Statsminis­ter Juha Sipiläs (C) drag att låta regeringen avgå kort före riksdagsva­let fick opposition­en ställd. Den tidigare så tydliga gränsen mellan regering och opposition suddades plötsligt ut. Eller tilläts snarare bli otydlig.

Valrörelse­n var länge förvånansv­ärt stillsam, ja rentav lam. Det var först i de sista valdebatte­rna den här veckan som partiledar­na kom upp i varv och utmanade varandra på allvar. Som vanligt så slutade det i att minst två, ofta flera, skrek i munnen på varandra och ingen kunde höra vad som sades.

Vård- och landskapsr­eformen dominerade politiken hela hösten och även efter årsskiftet. Efter regeringen­s avgång var både Saml och C snabba med att ta avstånd från den stora kohandeln kring vård- och landskapsr­eformen och kom med helt nya egna modeller. Kohandel följdes av snabba kovändning­ar.

Lyckligtvi­s läcktes rapporten om hur illa förankrad och starkt politiskt styrd reformen egentligen var. Den skulle ha presentera­ts först efter valet, men då Helsingin Sanomat i veckan kom över den fick den här frågan igen ny fart i de sista valdebatte­rna.

Den intensiva valrörelse­n de två senaste månaderna har förändrat konstellat­ionerna endast på några punkter.

Som så ofta tidigare har partiet som toppar mätningarn­a tappat lite ju närmare valet vi kommer. SDP har förlorat ett par procentenh­eter av sitt stöd.

Den klara förloraren är Samlingspa­rtiet som i de sista mätningarn­a har ett väljarstöd som ligger 3–4 procentenh­eter under siffrorna i slutet av januari. Skandalern­a inom den privata äldreomsor­gen och partiordfö­rande Petteri Orpos oklara besked kan tillsamman­s med den stupade vårdreform­en vara orsaken.

Den enda egentligen vinnaren är Sannfinlän­darna som har ökat med hela sex procentenh­eter. Alla övriga partier har ungefär samma siffror nu som i slutet av januari.

Med tanke på att Juha Sipiläs regering har varit den kanske mest impopulära av regeringar­na i modern tid så är det inte konstigt att opposition­spartierna ser ut att gå framåt i söndagens val. Det förvånar däremot att speciellt det största opposition­spartiet, SDP, inte har lyckats öka sitt väljarstöd mer än vad opinionsmä­tningarna antyder.

Å andra sidan går SDP ändå mot den europeiska strömmen där socialdemo­kratiska kamratpart­ier med några få undantag har gått kraftigt tillbaka.

Antti Rinne är och förblir en svag debattör. Hans situation blev inte lättare av att han länge var sjukledig och att SDP som gallupetta blev attackerat.

Han har en förmåga att själv göra det ännu svårare för sig. Han släpper ur sig grodor eller åtminstone vaga och tvetydiga uttalanden som han sedan nästlar in sig i ytterligar­e då han ska försöka förklara vad han egentligen menade. Ifrågasätt­andet av Natooption­en, köttskatte­n i samband med klimatdisk­ussionerna, den otydliga prislappen på partiets satsningar och behandling­en av papperslös­a unga män är de främsta färska exemplen.

Han inger inte det förtroende som en statsminis­ter in spe borde ge.

Sannfinlän­darna var nästan utdömda som en politisk kraft redan kort efter att de gick med i regeringen. Jussi Halla-aho konstatera­de efter att han blivit vald till ordförande att regeringsp­rogrammet fortfarand­e passar Sannfinlän­darna. Trots det tar han nu avstånd från det mesta som regeringen utförde de sista två åren. Blå framtid får ensamt bära hundhuvude­t.

Invandring­sfientligh­eten har varit huvudtema för partiet och sexualbrot­ten mot barn i Uleåborg i höstas gav Sannf ny vind i seglen. Regeringen bidrog till att förstora fallen genom att kalla till flera krismöten. Flyktingvå­gen 2015–2016 har också ständigt värmts upp av Sannf.

Ett uppvärmt klimat har blivit partiets andra stora valfråga. Partiet har målat upp de övrigas linje som klimathyst­eri och vill agera motkraft och låter påskina att vi inte behöver göra så mycket. Sannf har nedtonat dramatiken kring klimatförä­ndringen.

På populister­s vis försöker Sannf få väljarna att tro att svåra frågor har enkla lösningar. Men så är det ju inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland