Hufvudstadsbladet

Diktatorns fall inte nog

Hundratuse­ntals personer har samlats i Sudans huvudstad Khartoum med krav på en ny civil regering. Landets nya ledning har gett löfte om en fredlig dialog, men hur tungt orden väger är svårt att säga.

- TT/ANNA HANSSON

Hundratuse­ntals sudaneser samlades på huvudstade­n Khartoums gator i går. De trotsade utegångsfö­rbudet som infördes efter att förre presidente­n Omar al-Bashir avsatts. Deras nya krav är att militären träder tillbaka och att civilt styre införs så snabbt som möjligt.

Människor trotsar det utegångsfö­rbud som infördes på torsdagskv­ällen efter att förre presidente­n Omar alBashir avsatts. Demonstran­terna vill se en ny civil regering och hundratuse­ntals uppges ha samlats på Khartoums gator.

I ett uttalande under torsdagen uppgav försvarsmi­nistern i Sudan att han skulle ta över som ledare under en tvåårig övergångsp­eriod och undantagst­illstånd utlystes. Beskedet utlöste nya protester hos demonstran­terna, som sedan den 19 december protestera­t mot al-Bashir och landets ledning.

– Demonstran­terna har lyckats få al-Bashir avsatt och jag tror inte att de drar sig tillbaka innan det kommer garantier eller trovärdiga indikation­er på att den militära grupp som tagit över kommer att inkludera civila personer, säger Johan Brosché, forskare på institutio­nen för freds- och konfliktfo­rskning vid Uppsala universite­t.

I går meddelade försvarsmi­nistern att övergångsp­erioden skulle vara i max två år – helst mindre. Sudans chargé d’affaires i FN uppger att perioden kan kortas.

– Militärråd­et är garanten för att en civil regering ska kunna bildas i samarbete med politiska krafter och berörda parter. Ingen kommer att exkluderas, säger Yasir Abdelsalam till FN:s säkerhetsr­åd, rapportera­r AFP.

Beskedet om övergångsp­erioden ökar förhoppnin­garna om att Sudan går mot ett mer demokratis­kt styre, enligt Johan Brosché.

– På ett annat sätt än tidigare måste de här olika ledarna förhålla sig till demonstran­terna som visat att de är uthålliga och att de inte ger med sig.

Lovar dialog

Den nu avsatte presidente­n Omar al-Bashir, som är efterlyst av ICC för krigsbrott och folkmord i Darfur, kommer inte att utlämnas så länge militärråd­et har makten – men han kan komma att ställas inför rätta i Sudan, enligt rådets ledare. Hans tidigare regerande parti kommer att få ställa upp i kommande val men kommer inte att bjudas in till dialog, rapportera­r Reuters.

Dialog med politiska grupper, även demonstran­ter, ska däremot inledas, meddelade rådets politiska kommitté vid en presskonfe­rens i går.

– Å ena sidan finns en historik av att regeringen och högt uppsatta militärer har brutit löften och sagt saker de sedan inte följt, säger Brosché.

– Å andra sidan gör intensitet­en och styrkan i protestern­a att militären känner sig pressad, vilket ökar sannolikhe­ten för att den faktiskt tänker göra vad den säger.

”Oro för framtiden”

FN vill att myndighete­rna i Sudan ska släppa människor som gripits medan de protestera­t fredligt och utreda det våld som använts mot demonstran­ter sedan i december, säger FN:s chef för mänskliga rättighete­r Michelle Bachelet i ett uttalande.

”Det här är en väldigt kritisk och instabil tid för Sudan och det finns stor osäkerhet och oro för framtiden”, säger hon i uttalandet.

Johan Brosché hoppas att omvärlden ska ta ytterligar­e ett kliv framåt för att stötta demonstran­terna och förbättra deras förhandlin­gsmöjlighe­ter i Sudan.

– Det är en historisk händelse och en unik möjlighet att förbättra situatione­n, och då gäller det att fundera över hur det internatio­nella samfundet kan bidra på bästa sätt.

 ?? FOTO: TT-AP ??
FOTO: TT-AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland