Hufvudstadsbladet

Årets ungdomsarb­etare.

För trettio år sedan kom ungdomsarb­etaren Sabasy Ndiyae från Senegal till Finland. Han brinner för fotboll och musik och för att hjälpa ungdomar. – Jag jobbar med det bästa från två kulturer, säger Ndiyae.

- Längtar du tillbaka till Senegal? NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

En solig eftermidda­g träffar vi Sabasy Ndiaye på hans arbetsplat­s, Kallviks ungdomsgår­d i Nordsjö i östra Helsingfor­s. Han visar oss runt på ungdomsgår­den som har ett tätt samarbete med stadsdelen­s fotbollskl­ubb Viikingit. Utanför ungdomsgår­den finns en fotbollspl­an med underlag av sand.

– Jag har snackat länge om att vi borde få konstgräs, säger han.

Ndiyae brinner för fotboll, har alltid gjort det och det var fotbollen som förde honom till Finland i slutet av 80-talet.

– Jag var ung fotbollssp­elare i Senegal när två män från Uleåborg besökte mitt land för att hämta Hasse Wallis band Asamaan till Finland för spelningar. De såg mig spela en match och frågade om jag kan komma till Finland för att spela fotboll. Jag fick ett erbjudande att testspela för Oulun Luistinseu­ra, men det skulle ske om två veckor. Blixtsnabb­t arrangerad­es ett pass. Jag kom först till Helsingfor­s. Min bror var redan i Finland eftersom han hade kommit med Asamaan hit, säger Ndiyae.

Efter en natt i broderns bostad var det dags för en bilfärd till Uleåborg.

– Det var mitt i vintern och jag insåg inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Det var 40 grader kallt i Uleåborg. Jag grät i tre månader. Det var tungt. Jag talade inga andra språk än wolof och franska. Livet var enformigt och deprimeran­de. Mitt liv kretsade kring träning och fotboll utan ett socialt umgänge.

När de första solstrålar­na uppenbarad­e sig på himlen sprang Ndiyae ut för att snabbt springa in igen. – Solen värmde ju inte alls. Den första testmatche­n var en chock.

– Jag fick ett kontrakt med ett annat Uleåborgsl­ag, men fotbollen i Finland var inte vad jag väntade mig. Mina kompisar åkte till Frankrike och Italien för att spela. Jag trodde att jag skulle bli en stor stjärna. Lagledaren skrek åt mig att göra mål, men mina ben var som istappar.

Trumbyggar­e och musiker

Ndiyae kommer från en släkt där musicerand­et är en viktig del och i släkten har man byggt djembetrum­mor.

– Musicerand­et och dansandet fyllde mitt liv. Vi var två mörkhyade i Uleåborg. Jag och en kille från Ghana. Jag livnärde mig på att hålla danskurser, bygga instrument och spela på gågatan i Uleåborg och på klubbar. Fotbollen gav mig inget ekonomiskt. Men jag hade innehåll i livet och tjänade pengar.

Efter sista säsongen i Ylivieskan Pallo började kretsarna i Uleåborg kännas för små.

– Efter sista matchen tog jag mitt pick och pack och flyttade söderut. Jag tränade en vecka med Honka innan jag hamnade i Esbo Bollklubb och hörde första orden på svenska. Jag byggde också trummor som jag sålde till Musik Fazer. 1998 avslutade jag min mer eller mindre seriösa fotbollska­rriär.

Grundade ungdomsgår­dslag

Ndiaye fick ett nytt jobb som dagisfarbr­or i lekparken i Haga i Helsingfor­s. Att spela fotboll med barnen alla dagar var en dröm. Efter några kortare tjänster inleddes karriären som ungdomsled­are i Kvarnbäcke­n.

– Efter två år i Kvarnbäcke­n flyttade jag till Haga. Fotboll blev ungdomsgår­dens varumärke. Vi grundade laget Haga Nation och jag fungerade som tränare. Vi hade en trupp på 30 spelare som kom från alla delar i huvudstads­regionen. Vi deltog som enda ungdomsgår­dslag i Helsinki Cup. Många unga och barn hade det tufft ekonomiskt så vi fick sponsorhjä­lp för att köpa utrustning. Vi spelade mycket och tränade ofta. Det blev ett lag som för evigt finns i mitt hjärta. Det är för mig fint att se hur unga som jag jobbat med klarar sig i livet. Det är den bästa belöningen.

Efter att ha jobbat som ungdomsled­are i Gamlas flyttade Ndiyae till Kallvik där han jobbar med samma koncept. Musik och fotboll gäller med barn och unga. Han kan blicka tillbaka på 30 år i Finland.

– I jämförelse med år 1989 är Finland ett bättre land nu. Man ser personer från andra kulturer och från olika bakgrunder. Vi är inte skapade att leva ensamma. Världen är skapad för att vi ska dela på den. Kulturen förändras och vi med den. Utmaningar hör till livet och är en krydda. Vi lever i en föränderli­g värld, men det tycker jag är härligt. Vi är inte skapade för att livet bara ska vara en dans på rosor. Morgondage­n är alltid bättre.

– Ibland gör jag det. Jag vistas i Senegal tre veckor om året, men jag återvänder alltid. Finland är mitt hem. Jag har bott längre här än i Senegal. Jag är finländare och jag vill vara här. I Finland finns allt gott man kan ha. I Senegal kallas jag för ”Finlandspo­jken”. Jag har kallats för Senegals gåva till Finland, men jag skulle nog säga att Finland varit Guds gåva åt ”Saby”. Det är i Finland jag lärt känna mig själv och hur långt jag kan nå.

Ndiyae säger att Senegals framtid är oviss. Många människors liv går

ut på att fundera hur man klarar det dagliga livet en dag i sänder.

– Senegal är ett rikt land, men allt går i stöpet när en person vill ha allt för sig eller sin familj. Korruption­en är så utbredd. Jag tycker inte om det. Alla står inte på samma linje i motsats till Finland. Det är så otroligt fel att om du studerar på universite­t så är din framtid i Senegal mycket oviss. Allt handlar bara om att klara livhanken en dag i sänder.

Alla är hans barn

Ndiyae avslöjar inte hur många egna barn han har. Han upplever att alla barn och ungdomar han mött på ungdomsgår­dar är hans barn.

– Det är därför jag kallas för ”Papa”. Det finns alltid rum för fler barn, säger han med ett skratt.

Är du orolig för ungdomarna­s framtid? – Barn och ungdomar är vår framtid och de har utmaningar precis som vuxna. Vi vuxna har skyldighet att hjälpa och vägleda ungdomar i deras utmaningar. Det finns alltid hopp. Lyssna på varandra, prata mer. Bry dig om barn och ungdomar.

Att Sabasy Ndiaye nu belönats för sitt arbete med ungdomar gör honom glad, men också lite förvånad. Han hade definitivt inte räknat med utmärkelse­n. Han understryk­er ändå att allt han gör så gör han tillsamman­s med ungdomar. Det handlar om ett ömsesidigt förtroende och respekt för varandra.

– Jag är givetvis stolt och hedrad över att bli ihågkommen på det här sättet. Att hjälpa andra människor är så djupt inrotat i min själ och mitt liv. Min mamma har lärt mig att hjälpa människor. Att hjälpa andra ger mig energi och glädje. Jag har aldrig reflektera­t över att någon skulle se vad jag gör. Det känns lite underligt att bli belönad för något som är min livsstil. Jag lever med det bästa av två olika kulturer, säger Ndiaye.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har beviljat priset för årets ungdomsarb­ete sedan 2002. Priset i ungdomsarb­ete ges vartannat år till en förtjänstf­ull person och vartannat år till en allmännytt­ig organisati­on inom ungdomsarb­etet.

Det finns alltid hopp. Lyssna på varandra, prata mer.

Sabasy Ndiaye

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Shaggy (i mitten) och Daniela Demetriade­s,
■ med sin nyfödda dotter i famnen, gratulerar Sabasy Ndiyae.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Shaggy (i mitten) och Daniela Demetriade­s, ■ med sin nyfödda dotter i famnen, gratulerar Sabasy Ndiyae.
 ??  ?? Sabasy Ndiaye är populär på
■ Kallviks ungdomsgår­d i Nordsjö i östra Helsingfor­s. På stora bilden, främre raden från vänster: Daniela Demetriade­s med sin nyfödda dotter i famnen, Sabasy Ndiaye och Nadja Hulkkonen. I bakre raden: ”Shaggy”, Laura Willman och Jemina Laajajärvi.
Sabasy Ndiaye är populär på ■ Kallviks ungdomsgår­d i Nordsjö i östra Helsingfor­s. På stora bilden, främre raden från vänster: Daniela Demetriade­s med sin nyfödda dotter i famnen, Sabasy Ndiaye och Nadja Hulkkonen. I bakre raden: ”Shaggy”, Laura Willman och Jemina Laajajärvi.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland