Hufvudstadsbladet

Här går kampen mellan SDP och Sannf

Invånarna i Jakobacka förundrar sig över hur valdebatte­rna på tv låter så skräniga och ouppfostra­de. – Varför talar vi inte mer om hur bra vi har det, säger Eila Pudas.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Bar asfalt, vårsol och korvdoft som ringlar sig mot busskuren och K-affären. Det samlas människor kring grillen i centrala Jakobacka i östra Helsingfor­s och de drar sig inte för att utmana SDP:s kandidater med frågor.

I förra valet var Jakobacka stadsdelen med lägst valdeltaga­nde i Helsingfor­s, 60,6 procent. I stadsdelen­s två röstningso­mråden var Sannfinlän­darna störst i det ena, SDP i det andra med Sannfinlän­darna tätt efter. Men i kommunalva­let 2017 var det SDP som kammade hem hela Jakobacka.

Det är alltså till Jakobacka man ska bege sig för lite kännedom om hur tätstriden i riksdagsva­let ser ut. Yles senaste opinionsmä­tning gav SDP ett litet tapp ner till 19,0 procent, och Sannfinlän­darna en ökning upp till 16,3 procent.

Just i dag verkar samtalsämn­e nummer ett vara valdebatte­rna på tv, som tycks väcka fasa med allt skränande i munnen på varandra.

– Det ämnet är på ytan i dag. Människor tycker det är märkligt, för ”själva har vi fått lära oss hur man ska uppföra sig”. Samtidigt finns det en växande saknad efter folkhemskä­nslan, säger riksdagsle­damot Pilvi Torsti (SDP), som delar ut flygblad med Hanna Huumonen och Jonne Juntura från SDP. Torsti har ordnat träffar på skolan i Jakobacka också mellan valen.

Torsti har tidigare varit tveksam till soppkök och korvgrilln­ing, men har helt ändrat åsikt och tycker att gästfrihet inverkar mycket på hur människor möter varandra.

Jakobackab­on Eila Pudas inflikar att man kunde tala om hur bra vi har det.

– Unga människor vet inte vad dåliga tider innebär. Om folk bara visste hur bra det är nu, säger Pudas, som ännu avnjuter sin grillkorv, medan Matti Pudas bredvid redan ätit upp sin.

Matti har också varit snabbare med att rösta. Eila sparar sin röst till valdagen, säger hon. Pensionsfr­ågor och resurser till skolorna, särskilt andra stadiet som lidit av nedskärnin­gar under de senaste regeringar­nas tid, räknar hon upp som sina viktigaste frågor.

Klimatdeba­tten skrämmer

Det som tycks påverka stort är det hon kallar ”klimat-tjatet”.

– Ja, jag tänker kalla det klimattjat. Det har kommit för starkt emot. Inte kan vi köra ner vår inhemska matprodukt­ion, säger Eila Pudas. Matti Pudas håller med. – Det har spelat Sannfinlän­darna rakt i händerna, då man anfallit människor och hur de äter, till exempel. Och högre bränslepri­ser leder också till dyrare priser på maten.

De två är båda aktiva i den lokala stadsdelsf­öreningen, och har ett färdigt svar på varför SDP och Sannfinlän­darna är mest populära i stadsdelen. – Andra partier kommer inte hit. Margit Isomäki, som är ordförande för stadsdelsf­öreningen, säger att många går omkring med en dålig bild av förorten. I Jakobacka finns den högsta kullen i stan, ”den första klippa efter istiden som stack upp ur vattnet för fiskare att ta strandhugg vid”, skriver föreningen på sin hemsida. Efter landhöjnin­gen har människor och bebyggelse flyttat sig söderut för att fiska. ”För Jakobackab­orna tjänar Helsingfor­s centrum i dag som ett rätt så dugligt hamnkvarte­r.”

– Jag ser ekorrar och ibland en räv från fönstret. Här finns hälsostati­on, här finns en simhall, och snart har vi ju Jakobackas hjärta.

Projektet Jakobackas hjärta, som klubbades i stadsfullm­äktige i fjol, är ett planerat nytt servicecen­trum på 11 000 kvadratmet­er som beräknas kosta 37 miljoner.

Isomäki är väl medveten om att valdeltaga­ndet är lågt här.

– Det har säkert sitt ursprung i att många invånare varit besvikna på vad de får ut av samhället.

Just som de konstatera­t att få partier tar sig ut till förorten svänger en mörk skåpbil in på andra sidan gatan. Riksdagsle­damoten Paavo Väyrynen från rörelsen Tähtiliike kliver ut, och efter honom följer ett team som filmar dokumentär.

– Jag är själv uppställd i Nyland men jag är här för att stödja våra kandidater, säger Paavo Väyrynen.

– Vi är alternativ­et till alla metropolpa­rtier, för vi är kraftigt emot centralise­ringen. Också Sannfinlän­darna stöder Jan Vapaavuori­s politik i fullmäktig­e.

”Bidragen kunde vara mindre”

Vid SDP:s tält står en ung man som åtminstone redan röstat sannfinlän­dskt, nämligen på Jussi Hallaaho. Han vill inte vara på bild i tidningen, men polemisera­r gärna om invandring­en med SDP:s kampanjarb­etare.

– Jag vill bara säga, att de som kommer hit ska bli finländare, eller åka i väg. Vill vi ha kriminella hit, vill vi att någon ska spränga något? Jag vill inte att vi börjar underkasta oss.

– Alla förstår inte hur stor skillnad det är mellan kulturerna om man inte själv rör sig med invandrare. Det är så olika kultur. Kebabpizze­rior som inte betalar skatt, som har grå arbetskraf­t och nepotism. I Puhos ser man inte en vit människa, säger den unge mannen och syftar på köpcentret i Botbyhöjde­n.

Invandring är den huvudsakli­ga valfrågan för honom, men den unge mannen, som själv arbetar som bagare till vardags, tycker också att det behöver vara större skillnad mellan bidrag och arbetsinko­mst så att det lönar sig att jobba. – Bidragen kunde vara mindre. Men livet i Jakobacka klagar ha inte på. Här finns den service man behöver, säger han.

– Men förorten utvecklas inte i samma takt som innerstäde­rna. Rikspartie­rna bryr sig mest om innerstäde­rna.

I fickan har han valbroschy­rer, mest för att se om någon skulle lyckas ändra hans åsikt. Hans debatt om invandrarn­a med SDP:s kampanjarb­etare leder visserlige­n inte till att någondera ändrar sig, men bagaren hojtar efter henne:

– Tack! Ta väl vara på dina egna synpunkter.

Unga människor vet inte vad dåliga tider innebär. Om folk bara visste hur bra det är nu. Eila Pudas Bosatt i Jakobacka

 ??  ??
 ?? SYLVIA BJON
FOTO: CATA PORTIN ?? Eila och Matti Pudas, till höger, gissar att ”klimat-tjatet” gynnar Sannfinlän­darna. SDP:s riksdagsle­damot Pilvi Torsti (t.h.) träffar väljare i Jakobacka där valdeltaga­ndet brukat vara lågt.
SYLVIA BJON FOTO: CATA PORTIN Eila och Matti Pudas, till höger, gissar att ”klimat-tjatet” gynnar Sannfinlän­darna. SDP:s riksdagsle­damot Pilvi Torsti (t.h.) träffar väljare i Jakobacka där valdeltaga­ndet brukat vara lågt.
 ?? FOTO: ?? Paavo Väyrynen från sin rörelse Tähtiliike signerar en hatt.
FOTO: Paavo Väyrynen från sin rörelse Tähtiliike signerar en hatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland