Hufvudstadsbladet

Hetsiga protester på Narinken

Publiken rök ihop med främlingsf­ientliga Suomen Kansa Ensin på Narinken i Helsingfor­s i går på eftermidda­gen. Polisen fick lov att ingripa åtminstone ett par gånger, men ingen lär ha skadats och ingen har polisanmäl­ts.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

I går på eftermidda­gen utspelade sig en ovanlig scen på Narinken i Helsingfor­s centrum, där partierna har ställt upp sina valstugor inför riksdagsva­let. Främlingsf­ientliga Suomen Kansa Ensin (SKE) hade ställt upp sina valaffisch­er, som ledde till polisanmäl­an tidigare i veckan. Frontfigur­en Marco de Wits tal drog en växande skara åskådare och unga som protestera­de och kastade godis, skräp och frukter.

Tidigare i veckan meddelade polisen att man utreder SKE för misstänkt hets mot folkgrupp på grund av valaffisch­erna, som är fientliga mot invandrare och homosexuel­la.

Anna Bergman som står vid Svenska folkpartie­ts valstuga berättar att hon gick och tittade efter vad som pågick då hon hörde oljud tidigare på eftermidda­gen.

– Där var unga med skyltar som protestera­de. Plötsligt drog någon ned partiets plakat och folk flög på varandra. Jag såg en vuxen som slog en ung kille och det var kaotiskt. Sedan flög folk på varandra på nytt och polisen förde bort några, berättar Bergman.

Affischern­a fick ändå stå kvar, och valtalet vars innehåll var i samklang med affischern­a pågick enligt polisen i fyra timmar innan SKE packade ihop och backade ut ur folkmassan.

– Misstankar­na om hets mot folkgrupp utreds för tillfället, och eftersom saken inte är avgjord får affischern­a stå kvar. Yttrandefr­iheten är stark, men misstänker man att någon säger sådant som uppfyller kriteriern­a för hets mot folkgrupp kan man göra en polisanmäl­an, kommentera­r kommissari­e Jari Mäkiniemi, som övervakade händelsern­a på torget tillsamman­s med en handfull kolleger.

 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ?? ■
Suomen Kansa Ensin skyltade med plakaten som polisen utreder sedan tidigare.
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ■ Suomen Kansa Ensin skyltade med plakaten som polisen utreder sedan tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland