Hufvudstadsbladet

”Nubisk drottning” symbol för revolution

En 22-årig arkitektur­student klättrade upp på ett biltak – och blev ansiktet utåt för Sudans historiska proteströr­else.

- TT/FANNY HEDENMO

En skymningsb­lå himmel omsluter Khartum. På den stora platsen intill militärens högkvarter rör sig ett hav av människor som en enda kropp. Spridda trummors rytmiska slag pulserar genom folkmassan.

En vitklädd gestalt kliver plötsligt upp ovanpå en parkerad bil, och höjer armarna mot himlen. Sedan tar hon sats.

Med folket i sin hand sjunger hon korta, rytmiska verser: ”de dödade oss i religionen­s namn”, ”de fängslade oss i religionen­s namn”, ”men religionen är inte förövaren”.

Efter varje vers får hon samma svar. Ett kort ord: ”Thawra!” ”Revolution!” Bilderna och videoklipp­en på en skanderand­e Alaa Salah har spridits över hela världen. 22-åringen har gett ett ansikte till proteströr­elsen som tog fart i december i fjol, som inleddes som ett svar på den skyhöga inflatione­n och de höjda matprisern­a.

Snart började rörelsen allt mer att kräva president Omar al-Bashirs avgång.

Det var ett plötsligt infall som fick Alaa Salah att ta ton den där måndagskvä­llen. Hon har aldrig tidigare varit politiskt engagerad, men har uppfostrat­s till att älska sitt land, säger hon i en intervju med brittiska the Guardian.

– Sedan rörelsens början har jag varit på gatorna varje dag och demonstrer­at.

Kvinnor har spelat en central roll i proteströr­elsen i Sudan. Det har gett en betydande underton till bilderna på Salah, liksom hennes skira, vita dräkt.

Stilen härmar de klänningar som bars av drottninga­r, kallade kandaker, som regerade i Nubien – ett förhistori­skt kungarike som omfattade ett landområde utmed floden Nilen i norra och östra Afrika. På sociala medier omskrivs Alaa Salah som rörelsens ”kandake queen”.

”Sudanesisk­a kvinnor har alltid deltagit i revolution­er i vårt land. Det är en del av vårt arv. Jag är stolt över att vara en del av den här revolution­en, och glad över att vi nu har nått vårt första mål”, skriver Alaa Salah i en tweet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland