Hufvudstadsbladet

Assangefal­let: Svensk man greps i Ecuador

En svensk som beskrivs som en nära medarbetar­e till Wikileaksg­rundaren Julian Assange rapportera­s greps i torsdags i Ecuador. Mannen anklagas för att ha försökt ”destabilis­era” president Lenín Morenos styre.

- TT

Ecuadors inrikesmin­ister María Paula Romo säger att mannen, som har gripits och nu utreds, har samarbetat med den förre utrikesmin­istern Ricardo Patiño som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckli­ga bevis för att han medverkade i försök att destabilis­era regeringen, säger hon.

Mannen greps i torsdags. Ecuadors ambassad i Sverige uppger för SVT Nyheter att han nu har släppts efter förhör och befinner sig på fri fot i Ecuador.

Samstämmig­a medieuppgi­fter gör gällande att det rör sig om en och samma namngivne svensk, en programvar­uutvecklar­e som bor i Ecuador. Enligt den spanska tidningen El País har inrikesmin­isteriet även bekräftat identitete­n efter att först inte ha gått ut med mannens namn.

Svensken ska ha samarbetat med två ryska hackers i Ecuador och regeringen i Venezuela, rapportera­r spanska nyhetsbyrå­n EFE. Svensken påstås också ha gjort resor med Patiño till bland annat Venezuela.

Den svenske mannen, som är i 30-årsåldern, greps på flygplatse­n i huvudstade­n Quito när han skulle åka till Japan.

Patiño avfärdar anklagelse­rna som påhittade. Han var utrikesmin­ister under förre presidente­n Rafael Correa, som gav Assange asyl och är mycket kritisk till att denne fick gripas. Efterträda­ren Moreno är desto mer USA-vänlig.

TIll Sverige?

Assange fälldes omedelbart för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, eftersom han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden då det fanns en arresterin­gsorder från Sverige utfärdad mot honom. Straffet meddelas senare. Men USA begär honom också utlämnad för försök till dataintrån­g.

Den brittiske Labourleda­ren Jeremy Corbyn anser att regeringen i London inte bör utlämna Assange till USA, rapportera­r BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikansk­a övergrepp i Irak och Afghanista­n.

FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r, OHCHR, vädjar om att Assange ska få en rättvis rättegång och att eventuella utlämninga­r ska gå korrekt till.

Det är en öppen fråga om australier­n på nytt ska begäras utlämnad till Sverige för den våldtäkt han misstänks för. Förundersö­kningen ansågs inte kunna bedrivas vidare 2017 då den lades ned, men åklagare överväger nu att återuppta den på begäran av målsägarbi­trädet för den kvinna som misstänks ha våldtagits.

 ?? FOTO: TT-AP/VICTORIA JONES ?? Wikileaksg­rundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London.
■
FOTO: TT-AP/VICTORIA JONES Wikileaksg­rundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland