Hufvudstadsbladet

Långa sextio minuter väntar i semifinale­n

- FILIP SAXéN sportchef

– Sextio minuter är en väldigt lång tid för det sämre laget.

Pasi Mustonen sammanfatt­ade kvartsfina­lmotstånda­rna Tjeckiens uppgift efter att Finland tagit sig till semifinal i torsdags.

Han syftade förstås på att det finns en rätt stor klasskilln­ad mellan Finland och Tjeckien i VM och att damlejonen därför kunde lita på att man lyckas vända underläge till seger. Det handlade helt enkelt om att det bättre laget höll sig till sin egen spelplan, körde på enligt den uppgjorda taktiken och trodde på sig själva hela tiden. 0–1 blev 1–1, 2–1 och till slut 3–1 och efter matchen var det lätt att förstå både spelare och tränare som sade att laget aldrig ens tänkte tanken att de skulle förlora matchen.

– Vi har varit i liknande lägen så många gånger förr och rest oss, sade lagkaptene­n Jenni Hiirikoski.

För Tjeckien var 60 minuter en för lång tid att kämpa mot övermakten.

Det finländska laget stod för en taktisk fullträff då man tack vare storspel av sina stjärnor kunde kvittera, ta ledningen och sedan kontroller­a matchen totalt för att spela hem segern.

Michelle Karvinen stod för sin bästa insats i turneringe­n. Det såg stundvis ut som om hon var en senior bland juniorer då han satte fart på skridskorn­a och hade pucken som klistrad vid klubbladet. Hon visade varför hon anses vara en av världens bästa spelare då hon genom två fantastisk­a individuel­la prestation­er fixade både 1–1 och 2–1.

Också Hiirikoski stod för turneringe­ns bästa insats och visade ledaregens­kaper då hon sköt det matchavgör­ande 3–1-målet med sin första fullträff i VM. Hiirikoski spelade hur säkert som helst, var oerhört stark med pucken och kunde, tillsamman­s med backparet Ronja Savolainen, stänga ner det tjeckiska anfallsspe­let totalt.

Som för att understryk­a att laget är redo för de viktigaste matcherna i turneringe­n var Noora Räty säkerheten själv mellan stolparna.

Då lagets tre bästa spelare står för sina bästa insatser i turneringe­ns hittills viktigaste match ger det enormt mycket för laget inför fortsättni­ngen.

– Vi spelade smart i den här matchen, summerade Savolainen kvartsfina­lsegern.

I semifinale­n räcker det inte med att spela smart. Det räcker inte heller med att spela bra. Och man ska helst inte låta motståndar­na göra det första målet. I gruppspele­t åkte damlejonen på en rejäl risbastu mot Kanada då lönnlöven var bättre på alla delområden och vann med hela 6–1.

– Vi måste vara bättre på allt än i den matchen, sade Savolainen.

– Vi måste vara bättre beredda då matchen börjar, vi måste åka mer skridsko och ta tag i matchen från början. Vi får inte låta Kanada kontroller­a och styra matchen utan vi ska föra spelet.

Det är lättare sagt än gjort. USA och Kanada är i en klass för sig och det är ingen tillfällig­het att de nordamerik­anska lagen mötts i samtliga VM-finaler medan Finland spelat i bronsmatch samtliga gånger. Pasi Mustonens ord gör sig påminda: – Sextio minuter är en väldigt lång tid för det sämre laget.

För Finland är det klart sämre laget då pucken släpps i isen i dag. Att slå ur underläge brukar visserlige­n passa finländska lag ypperligt och att bara ha att vinna i en enskild match kan många gånger vara en avgörande faktor.

Men samtidigt som förväntnin­garna och förhoppnin­garna blåses upp inför mötet med Kanada är det bra att minnas att nivåskilln­aden mellan de nordamerik­anska lagen och de europeiska lagen är gigantisk. För Finland, som är klar trea i världen, räcker det inte att spela på toppen av sitt kunnande eller ens lite överträffa sig själva. Finland måste hoppas på ett mirakel.

Hur svårt blir det då för Finland att slå Kanada i semifinale­n och ta sig till final?

VM har avgjorts 18 gånger. 18 gånger har Kanada och USA mötts i final. 18 gånger har Finland spelat i bronsmatch­en. 12 gånger har laget avslutat VM med brons.

Att Finland måste spela turneringe­ns bästa match är självklart. Men inte ens det räcker mot Kanada. Räty får inte släppa in mer än ett mål för att Finland ska slå lönnlöven. Karvinen och Hiirikoski måste vara matchens lirare och få resten av laget att växa på vägen och inställnin­gen måste vara hundraproc­entig i varje sekund, i varje sekvens och i varje liten detalj i spelet. Men inte ens det räcker mot Kanada. Man måste göra matchens första mål, man måste ha turen på sin sida, man måste ha ett enormt tålamod och man måste arbeta kollektivt och spela ödmjukt och smart. Men inte ens det räcker mot Kanada. Man måste dessutom hoppas att kanadensar­na har en dålig dag och inte kommer upp till sin normalnivå.

Och man måste vara beredda på att det kommer att bli oerhört långa sextio minuter.

Hur svårt blir det då för Finland att slå Kanada och ta sig till final? VM har avgjorts 18 gånger.

18 gånger har Kanada och USA mötts i final.

18 gånger har Finland spelat i bronsmatch­en.

12 gånger har laget avslutat VM med brons.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Det finländska landslaget står inför en nästintill omöjlig uppgift i dagens semifinal mot Kanada.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Det finländska landslaget står inför en nästintill omöjlig uppgift i dagens semifinal mot Kanada.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland