Hufvudstadsbladet

Damlejonen vill bryta dyster VM-svit

Hemmaturne­ringen har följt manuset så här långt. I semifinale­n måste Finland skriva om sin VMberättel­se. Annars blir det den nittonde raka bronsmatch­en.

- SPT/MATS AHLNäS

En enda gång har Finland slagit Kanada i ett stort ishockeymä­sterskap på damsidan. I VM-gruppspele­t för två år sedan avgjorde Ronja Savolainen i slutminute­rna.

I dag jagar Damlejonen en mycket tyngre seger. Finland har aldrig missat spel om medaljerna i ett VM, men arton gånger i följd har det blivit en bronsmatch.

Kan Finland bryta den mäktiga, nordamerik­anska finalsvite­n i hemma-VM?

– På lördag kommer spelarna att offra precis allt. Vi kommer inte att backa en centimeter. Jag kan garantera att alla ger allt i varje närkamp. Den vägen har vi en möjlighet att vinna, säger förbundska­ptenen Pasi Mustonen.

Hela laget intygar att tron på lagets skrällchan­ser är stora inför semifinale­n. Efter 3–1-segern i kvartsfina­len mot Tjeckien var spelarnas ansikten och ord bestämda i intervjuer­na.

Budskapet var tydligt. Laget har siktat på den här lördagen i ett år.

– Vi är inte här för att vinna en kvartsfina­l. Vi vill ta hem semifinale­n, säger Michelle Karvinen.

Klar förlust i gruppspele­t

I tisdags blev Finland avklätt i gruppspels­mötet med Kanada. Damlejonen gjorde sin sämsta insats i VM och kanadensis­korna vann med 6–1.

Enligt Mustonen tvingas Finland fälla den största guldfavori­ten i turneringe­n om man vill spela en historisk final på söndag.

– Kanada spelade väldigt bra mot

■ oss i gruppspele­t och vi var inte där. Nu kommer laddningen automatisk­t. Vi möter några av världens bästa spelare. Vi måste vara på tårna hela matchen, säger Finlands veteran Riikka Sallinen.

Sallinens kedjekamra­t Karvinen, som har kommit i gång ordentligt efter en lite trög start på VM, ser ingen orsak till oro inför nedsläpp.

– Vi får spela en semifinal på hemmaplan och det är en fördel. Vi har jobbat för det här länge och vi vet att vi kan slå dem. Ett annat lag kommer ut på lördag. Vi är här för att konkurrera med dem.

Hakala tränade igen

På fredagens frivilliga isträning i VMhallen fanns bara två av målvaktern­a och Ella Viitasuo och Sanni Hakala med.

Hakala har missat de senaste dusterna efter den otäcka smällen mot huvudet i gruppspele­t. Nu körde hon ett lugnt pass, men sannolikhe­ten att centern spelar i semifinale­n är inte så stor.

Mustonen har flera gånger poängterat att han inte vill riskera spelarnas hälsa. Hakala fick en lätt hjärnskakn­ing efter smällen.

Alla andra spelare är tillgängli­ga i semifinale­n.

– Vi måste ha ett otroligt självförtr­oende och våga spela fysiskt. Vi måste vilja vara det bättre laget och styra matchen, säger Karvinen.

– För att slå Kanada måste vi ha ett väldigt tajt försvarssp­el och kapa deras tid och utrymme. De slår till direkt om de får för mycket tid. Framåt behöver vi mod i spelet med pucken, säger Sallinen.

 ?? Foto: leHtikuva/antti aimo-koiviSto ?? Michelle Karvinen såg på egen hand till att Finland vände i kvartsfina­len.
Foto: leHtikuva/antti aimo-koiviSto Michelle Karvinen såg på egen hand till att Finland vände i kvartsfina­len.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland