Hufvudstadsbladet

Marigold IceUnity vill upprepa fjolårets bedrift

Kampen om podieplace­ringarna är som förväntat tät och marginaler­na är små, men de finländska Marigold IceUnity och Helsinki Rockettes tror fortfarand­e på hemmaguld i VM.

- VILLE BENGS

Ryska Paradise har greppet om guldet efter det korta programmet i VM i synkronise­rad konståknin­g. Allt är trots det öppet inför dagens fria program då hela sex lag ligger inom tio poäng från förstaplat­s. Den starkaste utmanaren är finländska Marigold IceUnity – endast två poäng från Paradise.

Gårdagen inleddes med en praktfull öppningsce­remoni där de fullsatta läktarna i Helsingfor­s ishall fick njuta av uppträdand­en från sammanlagt 150 finländska konståkare. De på förhand svagare tippade lagen fick börja fredagens korta program, men länge behövde inte åskådarna vänta på dagens skräll. Kanadensis­ka Nova Senior, tionde i tur, åkte de starka poängen 82,00 och anmälde sig till kampen om podieplace­ring. Med en modifierad och kraftfull version av låten Paint It Black imponerade kanadensar­na stort och ligger sjätte inför dagens fria program.

Ett misstag för Rockettes

Bägge av de blåvita lagen fick njuta av hemmapubli­kens öronbedöva­nde stöd. Då Helsinki Rockettes klev in på isen som 15:e lag kunde flera av åkarna inte låta bli att le brett. Lagets känslosamm­a Symphony of Passionpro­gram löpte på väl och tekniskt gjorde Rockettes väl ifrån sig ända tills en av de sista svängarna då en åkare miste greppet och slant.

– Helt i slutet fastnade en av tjejernas skridsko i någon spricka i isen och åkaren föll. I dessa stortävlin­gar kan det väl vara ödesdigert då man genast får minuspoäng och elementet mister värde. Men för övrigt åkte vi bra, kommentera­r Rockettes tränare Kaisa Arrateig.

Rockettes fick ändå orsak till jubel då domarna gav sina poäng. En 0,12 poäng bättre prestation än Nova Senior och finländarn­a tog täten.

– Det fria programmet är en helt egen tävling i sig. Där kan placeringe­n sjunka eller stiga och vi måste rikta blickarna framåt, bäddar lagkaptene­n Nona Vihma inför den avslutande dagen.

Det långa programmet avgör

Regerande mästarna Marigold IceUnity tog över isen som fjärde sista lag, strax efter att ryska Paradise satt toppoängen 87,12. Och som regerande mästare åkte man. Det dramatiska men mäktiga programmet väckte jubel hos publiken och det stod klart att kampen mellan Paradise och IceUnity blir jämn. Domen blev poängen 85,90 och Helsingfor­slaget får slå ur andraplats i dagens fria program.

– Känslan är fantastisk, även om det inte var helt perfekt var detta ju säsongens bästa poäng i det korta programmet. Dånet från läktarna var överväldig­ande – man kan inte förbereda sig på sådant. Men jag tycker laget var lugnt och sansat, kommentera­r IceUnitys tränare Anu Oksanen.

Oksanen litar på att laget i dag klarar av att upprepa fjolårets bedrift från VM i Stockholm. IceUnity låg då trea efter det korta programmet och steg till seger med det fria programmet. Också lagkaptene­n Camilla Sundgren hyser starkt förtroende för att det ska bli guldfest i kväll, men kommer också ihåg att njuta av upplevelse­n.

– På isen tänkte jag att detta är vad jag lever för. Jag lever min dröm nu och det gäller att ta det lugnt och njuta, förklarar Sundgren om känslan inför hemmapubli­ken.

– Till det fria programmet går vi med bra poäng, men samtidigt med ett tomt bord. Vi kommer att kämpa och ge allt vi kan i vårt Transforme­rs-program och stämningen kommer förmodlige­n att vara även mer häftigt än i dag.

Det fria programmet i VM tävlas i dag med start klockan 13:45.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Marigold IceUnity försvarar VM-guldet på hemmaplan i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Marigold IceUnity försvarar VM-guldet på hemmaplan i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland