Hufvudstadsbladet

Sjöström: ”Jag vill inte bidra till kroppshets”

Norges skidförbun­d har bett sina landslagss­tjärnor att tänka på vad de lägger ut för bilder på sig själva för att komma tillrätta med ätstörning­ar och vikthets hos ungdomar. Sarah Sjöström gillar uppmaninge­n.

- TT/GöRAN SUNDBERG

– Det är bra att de tar upp debatten. Man vill absolut inte bidra till någon kroppshets, säger svenska simstjärna­n Sarah Sjöström. Hon tävlar detta veckoslut i Swim Open i Eriksdalsb­adet i Stockholm.

Tidigare i veckan gick Norges skidförbun­d ut med uppmaninge­n till sina stjärnor att tänka på vad man lägger ut för bilder på sig själv i sociala medier. Detta då vikthets och ätstörning­ar ökat. Sjöström säger att det, likt i Norge, inte finns någon pågående debatt kring det just nu, men att ämnet alltid är aktuellt.

– Simning är ju en sport där man visar sin kropp, men jag har varit väldigt noggrann med att prata om att min kropp är mitt verktyg och behöver se ut på ett visst sätt för att jag ska kunna simma så snabbt som jag gör.

– Jag behöver väldigt mycket energi för att min kropp ska kunna orka med alla träning. Den ser ut på det här sättet för att den måste göra det, säger Sjöström.

Ville ha ”magrutor”

Hon minns själv att hon under tonåren tog intryck av bilder på idrottare.

– När jag var yngre så tittade man och tänkte ”jag vill också ha magrutor”. Man trodde att man skulle äta på ett visst sätt. Men till slut växer man upp och lär sig att det inte funkar så. Äter jag så lite mat så orkar jag inte träna, säger 25-åringen.

Sjöström har inlett tävlingssä­songen med att slå fyra världsårsb­ästa i tävlingar i Helsingfor­s och Bergen. Hon är nöjd – men säger att det finns mer att hämta.

– Det är tidigt på säsongen så det är inte så svårt att göra världsårsb­ästa. Nu är förväntnin­garna att jag ska ha tävlat mig i form och att energinivå­n är tillbaka efter min lilla sjukdom (magsjuka i Bergen). Det borde gå snabbt här (i Swim Open), säger hon och fortsätter:

– Om jag jämför med mina egna personbäst­an så är det inga supertider jag har gjort, förutom på 50 fritt (24,11) som är riktigt bra. På 100 fjäril (56,86) kan det bli mycket bättre.

På den distansen blev hon i dagarna av med sitt världsårsb­ästa

till Emma McKeon, Australien, som simmade en hundradel snabbare.

Sjöströms senaste år har varit monstruöst bra. Hon tog OSguld 2016, året efter satte hon flera världsreko­rd och vann tre guld och ett silver i VM och i fjol vann hon historiska fyra EM-guld i Glasgow.

Det är först i sommar hon ska vara som snabbast. I juli väntar VM i Gwangju, Sydkorea, som blir extra

viktigt då bara ett år återstår till OS i Tokyo.

– 2017 var mitt bästa år och det vore jättehäfti­gt om man kunde komma tillbaka till något sånt igen. Jag känner att jag har tränat riktigt, riktigt bra den här första delen av säsongen. Det är bara att fortsätta så tror jag att jag kan hitta tillbaka till den formen igen till juli.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Simstjärna­n Sarah Sjöström tycker det norska skidförbun­dets initiativ är bra.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Simstjärna­n Sarah Sjöström tycker det norska skidförbun­dets initiativ är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland