Hufvudstadsbladet

Fräscht och tankeväcka­nde kring elementen

Med utgångspun­kt i de fyra elementen och sina egna samlingar bjuder Åbo konstmuseu­m på små lektioner i klimattänk.

- De fyra elementen Åbo konstmuseu­m BIANCA GRäSBECK kultur@hbl.fi

Temat för den nya samlingsut­ställninge­n på Åbo konstmuseu­m kunde knappast ha större aktualitet: De fyra elementen pejlar hur konstnärer under olika tider och omständigh­eter sett på människans relation till elementen – jord, luft, vatten, eld, de grundpelar­e vi gestaltar världen genom, om också atomläran i princip spelat ut antikens elementlär­a. Det känns lite ovant att uppmärksam­ma en samlingsut­ställning med mer än ett omnämnande, men De fyra elementen är alldeles för intressant och i sin aktualitet inspireran­de för att kunna avfärdas med det.

Också rent konst- och upplevelse­mässigt är utställnin­gen mycket givande. Åbo konstmuseu­ms samling har en härlig bredd såväl tematiskt som i tid och tekniker, och det aktuella temat ger plats för bredden: här återfinns allt från gammalt krackelera­nde måleri till föremålsas­semblage och video.

Varje sal har sitt element. Saltextern­a blir små lektioner i klimattänk med sina inslag av myternas och elementlär­ans förståelse av det hela; det tankeväcka­nde i helheterna smyger sig nästan oförmärkt på.

Jord

Besökaren möter inlednings­vis redan i trappaulan både stormande hav och stilla flytande vatten, glödande furustamma­r och kossor i regn. Sal A är tillägnad jorden. Här hänger sida vid sida museets äldsta och nyaste verk – Abraham som driver ut Hagar och Ismael av okänd 1600-talskonstn­är och Petri Alamaunus målning Rest in Peace (2016–2018) som i sitt ödsliga förfall känns till och med mer biblisk. Berndt Lindholms klassiker En sommarmorg­on vid skogsbrant med sin minimala jägare kunde tjäna som en länk mellan det gamla och det nya – romantiken­s lilla människa i den stora vida naturen. Gallen-Kallela citeras i saltexten för sin postmytisk­a känsla för naturen som en besjälad storhet och represente­ras av sin bekanta och omdiskuter­ade målning Gumma och katt.

Här visas också Sasha Hubers video Karakia, The Resetting Ceremony, där den nyzeeländs­ka skulptören Jeff Mahuika genom den maoriska Karakiaväl­signelsen återerövra­r en glaciär uppkallad efter glaciäroch rasforskar­en Louis Agassiz som fått ge namn åt sextio platser i vårt solsystem.

Nästan kusligt nära elementet för oss Esko Männikkö med ett fotografi av en död rotvälta – död men kryllande av liv, det liv som utgör den viktiga länken i ekosysteme­t – insekterna­s och mikroorgan­ismernas. Stämningen i jordsalen får ett starkt stråk av mystik. Och lite surrealism.

Luft och vatten

Luften, som alldeles speciellt fascinerat konstnärer alltsedan utomhusmål­eriet blivit ett alternativ, fyller sal B. En luftig fest där Eero Järnefelts molnstudie­r samtalar med Helena Hietanens peruker och, något mindre överraskan­de, med Fanny Churbergs åskmoln och A. W. Finchs höga strandhiml­ar. Saltexten påminner oss i all anspråkslö­shet om varför himlen är blå, och att atmosfären, detta dyrbara gaslager, filtrerar solens strålar vilket gör jordelivet möjligt att leva.

Sal C är vattnets, det genom tiderna kanske mest dramatiska elementet, som med plastkatas­trofen, klimatuppv­ärmningen och den ojämna vattentill­gången, blivit mer dramatiskt än någonsin. Kopplingar­na är inte helt självklara, vattnet är snarare en antydan. I Ismo Kajanders gastkraman­de assemblage Titanic, där den pyttelilla människan skildras i elementens grepp, är själva elementet bortom den bild vi ser. Otto Mäkiläs hav är mörkt och gåtfullt, men på betryggand­e avstånd och i Susanne Gottbergs drömska skog har vattnet blivit dimma. Ett välkommet inslag i de dystra stämningar­na utgör Juhani Harris assemblage Cagliostro seglar, som visserlige­n andas förfall men har en underfundi­ghet som skingrar det skrämmande. Och nog har det ju seglats med positiva förtecken också!

Eld och det femte elementet

Kopplingar­na är mer direkta i sal D. Här flammar elden på ett okänt hav, i särlingen Mauno Markkulas varma färgmåleri och Emma Helles Devil. Elden framstår också som en inre glöd i Salong 3+:s mångtydiga bordsmodel­l eller Magnus Enckells arbeten, där den känns nog så bitterljuv som den måtte ha känts för myter

nas Prometeus och Ikaros som saltexten påminner oss om. Tankarna vandrar vidare med elden, elementet som fört den människost­yrda utveckling­en framåt. På gott och på ont.

Också det femte elementet, kvintessen­sen, har fått en vägg. Alkemister­nas försök att framställa guld och lösa den eviga ungdomens gåta är historier för sig – nutida kosmologi ser elementet som den mörka energi som ligger bakom universums expansion. Verken här förenas måhända i återspegli­ngen av själva ogripbarhe­ten i kvintessen­sen.

Min egen favorit är Johanna Ketolas video Dalen L447, en betraktels­e av djur, natur och stillhet. Bilder där djur iklädda andra djurs ”kläder” iakttas av människor i kamouflage­eller djurdräkte­r. En betraktels­e av vårt förhålland­e till naturen? Effekten är samtidigt oerhört komisk eftersom den får en att fundera över den verklighet vi lever i, omgivna av lånta fjädrar – sådant som vi egentligen inte skulle ha om vi inte såg oss tvungna att följa med strömmen.

Att kuratorn Elli Liippo har gjort ett imponerand­e arbete blir klart om inte förr så efteråt. Kan konsten rädda världen? Strängt taget politikers och andra inflytelse­rikas sak, jo, men den riktning vi vanliga droppar i havet tar är inte likgiltig, och konsten kan påverka den riktningen.

Effekten är oerhört komisk eftersom den får en att fundera över den verklighet vi lever i, omgivna av lånta fjädrar.

 ??  ??
 ?? FOTO: EERO JäRNEFELT ?? Molnstudie. Av Eero Järnefelt (1863–1937). Olja på duk 1892. Åbo konstmuseu­ms Nils Dahlström-samling.
FOTO: EERO JäRNEFELT Molnstudie. Av Eero Järnefelt (1863–1937). Olja på duk 1892. Åbo konstmuseu­ms Nils Dahlström-samling.
 ?? FOTO: JOHANNA KETOLA ?? Dal L447. Video av Johanna Ketola (f. 1978), 2016. Åbo Konstmusei Vänners samling.
FOTO: JOHANNA KETOLA Dal L447. Video av Johanna Ketola (f. 1978), 2016. Åbo Konstmusei Vänners samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland