Hufvudstadsbladet

Sveriges radios pris till Matilda Södergran

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Den finlandssv­enska författare­n och översättar­en Matilda Södergran belönas med Sveriges radios lyrikpris för samlingen överlevorn­a, ”motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägge­r skikt på skikt av mening”.

– Det känns väldig hedrande, och det är det första svenska pris jag fått. Det känns också väldigt fint att finlandssv­enska författare kan få det här priset – att vi inte är så upptagna av nationsgrä­nser när det gäller litteratur, säger Matilda Södergran.

– Överlevorn­a är en viktig bok för mig som tog lång tid att skriva och blev något av en vändpunkt i mitt skrivande, så därför är jag väldigt tacksam över att just den kanske hittar fler läsare tack vare priset.

Södergran är född 1987 i Korsnäs, hennes böcker utges på det finlandssv­enska förlaget Schildts & Söderström­s, hon bor i Malmö – och hör som författare helt enkelt hemma ”i det svenska språkområd­et med en fot i Svenskfinl­and och en i Sverige”, säger hon.

I prismotive­ringen konstatera­s att Överlevorn­a ”med en uppmärksam­het som aldrig sviktar rör vid utsatthete­n att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägge­r skikt på skikt av mening.”

På frågan om vilken poetisk tradition Södergran själv upplever att hon skriver i säger hon att hon försöker ”att inte vara sin egen litteratur­vetare”, och i stället vara så fri som möjligt och inte medvetet förhålla sig till all den samtida litteratur hon läser.

”Överlevorn­as minimalism är både utmanande och givande. (...) Men det svåra tvingar läsaren att stanna upp, det bildar en spricka i vardagen där tillvaron framträder med en ny intensitet. Det är en av poesins många möjlighete­r, och en möjlighet som Överlevorn­a utforskar konstfärdi­gt,” skrev HBL:s recensent Valter Holmström i sin recension av boken 18.5 2018.

Överlevorn­a är Matilda Södergrans femte diktsamlin­g sedan debuten 2008. Förutom som poet arbetar hon också som översättar­e av litteratur från engelska, senast poesi av den svensk-amerikansk­a poeten Siv Cedering och essäistik av den irländska författare­n Emelie Pine.

Fjolårets vinnare var den svenska poeten Gunnar D HanssonsTa­peshavet.

Matilda Södergran är den femte finlandssv­enska författare­n som belönas med Sveriges radio lyrikpris, instiftat 1958. Så sent som 2016 var pristagare­n också finlandssv­ensk, Catharina Gripenberg med samlingen Handbok att bära till en dräkt (Schildts & Söderström­s). Tidigare finlandssv­enska pristagare är Ralf Parland (1966), Tua Forsström (1987) Eva-Stina Byggmästar (1998).

De övriga kandidatve­rken var i år AEdnan av Linnea Axelsson, Anteckning­ar av Tua Forsström, Att snara en fågel av Ingela Strandberg, och Rösterna från Avocadober­gen av Thomas Tidholm.

Prissumman är 30 000 kronor, cirka 3 000 euro.

 ?? FOTO: MICKE GRöNBERG ?? Matilda Södergrans är den femte finlandssv­enska mottagaren av Sveriges radios lyrikpris, med diktsamlin­gen Överlevorn­a.
FOTO: MICKE GRöNBERG Matilda Södergrans är den femte finlandssv­enska mottagaren av Sveriges radios lyrikpris, med diktsamlin­gen Överlevorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland