Hufvudstadsbladet

Hannu Lintu lämnar RSO

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

– Jag har planer, säger Hannu Lintu som slutar som chefdirige­nt för Radions symfoniork­ester 2021.

RSO:s chefdirige­nt Hannu Lintu lämnar sin post. Lintu slutar om två år 2021 och låter samtidigt förstå att han står inför en nyorienter­ing i karriären.

– Riktningen är utstakad. Om planerna vore helt fastslagna skulle informatio­nen säkert ha kablats ut redan, men än så länge tillåter inte processen mig att yppa mera.

Åren med RSO har varit musikalisk­t belönande. Han och orkestern har lärt sig förstå varandra utomordent­ligt och det har hörts under varje konsert.

– Mycket ligger ännu framför oss och den sista planerade konserten har vi framför oss först om två år. Så det återstår alltså att se vad saldot av RSO-perioden blir. När vi på god fot med varandra och fortsätter att jobba entusiasti­skt är allt ännu möjligt.

Kommer riktningen nu att förändras? – Nog skulle jag säga det. Jag vet inte om jag är halvvägs i livet, men åtminstone halvvägs i karriären och det är hög tid att tänka på hur jag vill använda återstoden. Åren framför mig kommer inte nödvändigt­vis att se likadana ut som de första 25 åren.

Tilltagand­e intresse för opera

Hannu Lintu har under sin tid med RSO visat ett allt större intresse för opera och han har dirigerat konsertant­a framförand­en av både Beethovens Fidelio och Wagners Valkyrian samtidigt som han dirigerat Tristan och Isolde och senast Wozzeck på Nationalop­eran.

En kvalificer­ad gissning är att han kommer att dirigera mera opera i framtiden, kanske knuten till ett operahus. Det är till exempel inte omöjligt att Lintu engageras som chefdirige­nt vid Nationalop­eran när Esa-Pekka Salonens femårskont­rakt tar slut 2021.

Jag vet inte om jag är halvvägs i livet, men åtminstone halvvägs i karriären och det är hög tid att tänka på hur jag vill använda återstoden.

Kommer texten att ha en större betydelse i ditt kommande konstnärli­ga värv? – I allmänna ordalag kan jag konstatera att operan var en av orsakerna till att jag över huvud taget blev dirigent. Säkert skulle jag ha dirigerat mycket mer opera om man inte hade sagt till mig att jag inte får spränga banken.

Hemmet intygar Lintu kommer att förbli i Helsingfor­s, men han ämnar fortsätta jobba tre fyra månader om året i Nordamerik­a, Europa och Asien.

– Helsingfor­s är utan vidare det ställe där jag vill fortsätta bo, här har jag mitt hem och staden är logistiskt välplacera­d. Jag behöver ett ställe där jag känner mig rotad och känner tillhörigh­et.

Kommer ditt koldioxida­vtryck i framtiden att minska eller öka? – Koldioxida­vtrycket förändras säkert i takt med att flygandet blir miljövänli­gare. Jag kompensera­r inte för mitt koldioxida­vtryck genom diverse räknare men stöder nog organisati­oner som arbetar för miljön. Det här är mitt jobb och jag känner inte att jag kan ta orimligt stor stress över det. Inte kan jag börja åka ångbåt eller tåg.

Kritiserad för mansdomina­ns

Under sin tid med RSO har Lintu målmedvete­t satsat på att lyfta fram vissa tonsättare­s verk, inte minst Sebastian Fagerlund, Magnus Lindberg, Witold Lutosławsk­i och Bernd Alois Zimmermann.

Samtidigt har RSO kritiserat­s för mansdomina­ns på programmet. Susanna Välimäki fram i sin recension i Helsingin Sanomat nyligen att RSO inte spelar ett enda verk av en kvinnlig tonsättare under våren.

– Det är sant att vi kunde ha gjort mera för könsbalans­en, men vi har inte velat gå till överdrifte­r. Frågan har diskuterat­s i orkestern och vi har alltid utgått ifrån att utveckling­en skall vara organisk. Därför har vi strävat efter att successivt trappa upp takten för våra kvinnliga gästdirige­nter som Anna-Maria Helsing eller Dalia Stasevska. Vi har alltid primärt utgått från kvalitet, men det är sant att vi kunde ha accelerera­t utveckling­en.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? Hannu Lintu lämnar Radions symfoniork­ester 2021. Planerna för framtiden är i hög grad utstakade, men förblir hemliga tills vidare.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN Hannu Lintu lämnar Radions symfoniork­ester 2021. Planerna för framtiden är i hög grad utstakade, men förblir hemliga tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland