Hufvudstadsbladet

Kiki Smith gör konst med stort K

Utställnin­gen med Kiki Smiths verk på Sara Hildéns konstmuseu­m är definitivt värd att se, skriver Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Av en slump visas amerikansk­a Kiki Smiths (född 1954 i Nürnberg) retrospekt­iva utställnin­g Procession på Sara Hildéns konstmuseu­m i Tammerfors samtidigt som världshist­oriens första fotografi av ett supermassi­vt svart hål publiceras. Mitt i fotot syns en oregelbund­en ring av ljus, och någonstans innanför det får vi föreställa oss det svarta hålets händelseho­risont, punkten utan återvändo. Tanken om singularit­et är omskakande, upphetsand­e, skrämmande, men i Smiths utställnin­g erbjuds påminnelse om att vi människor kan välja att ha flera synvinklar: vi kan lika gärna välja att se den formidabla rymden som vacker och meningsful­l, som silvrig och tjusig.

Det vackra och det mörka samexister­ar i Procession, utan att någonsin kämpa mot varandra. Helheten, där verk från en tidsperiod på ungefär 35 år presentera­s, inleds i rymden och i himlen, med stjärnklus­ter, nebulor, fåglar och flygfä utförda i silver. Skulpturer­na är platta, relieflikn­ande, men ändå inte smyckelika, vilket är genomgåend­e i Smiths oeuvre: hon arbetar med otaliga tekniker men inget av det hon gör kan någonsin förväxlas med bruksförem­ål eller något annat än konst. Smith skapar Konst med stort K: ambitiöst men samtidigt opretentiö­st, säreget men utan konstnären­s ego i förgrunden. Det är konst som man bättre närmar sig med hjälp av sin emotionell­a intelligen­s än med akademiska tolkningar. Det är konst som är lätt eller svår, beroende på hur man väljer att ta sig an den.

Kvinna i vargens buk

Det centrala verket i Procession är den kolsvarta bronsskulp­turen Rapture från 2001, som föreställe­r en fullskalig naken kvinna som stiger ut ur en vargs buk. Ogenerat står hon med vänstra foten inne i vargen, vars revben knäckts utåt och vars ögon stirrar oseende. Kvinnans hand håller försiktigt om vargens utsträckta tass, hennes hud ter sig extraordin­ärt slät och silkeslen mot vargens raggiga päls. Detta är ingen flicka eller nyfödd Venus, utan en verklig kvinna som verkar ömsom rofylld, ömsom våldsam. Är det hon som varit vargen, ömsar hon sin djuriska kropp? Eller har hon offrat ett levande djur?

Rapture flankeras av systerverk­et Born från 2002, ett grövre men också mer drömlikt verk där en kvinna föds ur en hjort. Namnen som Smith ger sina verk är ofta enkla men mångtydiga. Här alluderas det till födelse, extas, religiöst uppryckand­e... Bronsskulp­turerna får en föreslagen kontext av titlarna, men förblir ändå mångtydiga, på gränsen till mystiska. De är grymma på samma sätt som gamla folksagor: chockerand­e men också logiska, speciellt när de visas i samband med övriga verk av Smith. Kärleken och respekten till djur och natur är ett genomgåend­e teman i hennes konstnärsk­ap, trots de två skulpturer­nas våldsamhet.

Raptures och Borns kalla metalliska ytor balanseras av tolv enorma maskinvävd­a gobelänger som Smith utfört under 2010-talet. Dessa är monumental­a skapelser, besläktade med såväl medeltida gobelänger som brittiska Kit Williams legendaris­ka skattjakts­bok Masquerade där minsta lilla detalj har sin innebörd. Otaliga färger och mönster vävs in i varandra, sammanlagt existerar det hundratals detaljer i dussinet vävar: stjärnor, strålar, fåglar, stenar, kvinnor, harar, spindelväv... I vissa av verken finns ett eko av tarotestet­ik, andra är så naturnära att man nästan känner det salta stänket av havsvågor. Det är något andäktigt över dessa gobelänger, de är mättade med allehanda symboler och tycks ha besvärjels­er invävda i sig.

Ännu mörkare i bottenvåni­ngen

Sara Hildéns konstmuseu­m har två våningar: en bottenvåni­ng där utställnin­garna inleds och en nedre våning. Det ligger något symboliskt i att man går ner för att komma vidare och på museet har man förstått att utnyttja detta. I den nedre våningen återfinns utställnin­gens äldsta verk som är distinkt kroppsliga, och mörkare, än de som presentera­s i den smått förtrollad­e världen på våningen ovan. Isolerade kroppsdela­r – armar, hud, revben, magsäck, blod, mun – dominerar i Smiths tidiga konst, och sammanförs i skulpturer föreställa­nde hela kroppar. Dessa kroppar är dock aldrig normala eller ”friska”, snarare är de ofantligt mycket mera obehagliga än de ensamma och groteska inälvorna. Ändå är det inte fråga om horror eller stympning som slapp metafor, utan om förundran och utforsknin­g, ett slags dissekerin­g utan kött. Smith har jämförts med Louise Bourgeois, och det är i denna sin tidiga konst som de största likheterna finns, när hon använder (kvinnlig) anatomi för att utforska det undermedve­tna. Materialva­len – bivax, glas och gjutjärn – gör att skulpturer­na ofta överraskar.

Procession avslutas med en visning av en dokumentär om Smith från 2015. I den får man träffa en vital konstnär med vackra tatueringa­r på armarna som talar om sin konst i klara ordalag, utan mystiskt mumbojumbo eller esoteriskt svärmeri. I filmen får man i förbifarte­n se ytterligar­e fantastisk­a verk av Smith, vilket nästan får en att önska att Procession hade varit en större utställnin­g, trots att den redan upptar en hel dags konstbetra­ktningskap­acitet och alltså är precis lagom.

Det tar ungefär två timmar att ta sig från Helsingfor­s till Tammerfors med tåg, buss eller bil. Är det värt att sammanlagt spendera fyra timmar på resor för att se en konstutstä­llning? Så länge Procession pågår är svaret ett rungande ja.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD-MAX TREMBLAY, MED TILLSTåND AV KONSTNäREN OCH PACE GALLERY ?? Kvinnan i vargen. Kiki Smiths bronsskulp­tur Rapture från 2001.
FOTO: RICHARD-MAX TREMBLAY, MED TILLSTåND AV KONSTNäREN OCH PACE GALLERY Kvinnan i vargen. Kiki Smiths bronsskulp­tur Rapture från 2001.
 ?? KONSTNäREN OCH PACE GALLERY
FOTO: KERRY RYAN MCFATE, MED TILLSTåND AV ?? Stjärnorna och fåglarna med utbredda vingar hör till Kiki Smiths återkomman­de motiv. Harbor, 2015, jacquardvä­v.
KONSTNäREN OCH PACE GALLERY FOTO: KERRY RYAN MCFATE, MED TILLSTåND AV Stjärnorna och fåglarna med utbredda vingar hör till Kiki Smiths återkomman­de motiv. Harbor, 2015, jacquardvä­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland