Hufvudstadsbladet

Josefin Silen skaffar drömyrket i Sverige

Josefin Silen från Esbo har alltid älskat musikaler och drömt om att stå på scen. Nu är hon väldigt nära drömmen – i vår blir hon utexaminer­ad musikalart­ist från Göteborg. Första stora rollen gör hon i Tammerfors i höst – på finska.

- petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

– Jag brinner verkligen för musikaler och vill gärna föra vidare den kunskap jag skaffat mig i Sverige till unga som också är intressera­de av musikaler, säger 25-åriga Josefin Silen, som är uppvuxen i Esbo.

Hon går nu tredje och sista året på musikalpro­grammet vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universite­t. Det är den kanske främsta musikalutb­ildningen i Norden och inträdeskr­aven är höga. Då Silen blev antagen var det över 350 sökande som tävlade om åtta studieplat­ser. För att öka sina chanser att komma in gick hon först två år i Balettakad­emin i Göteborg.

Det finns ingen motsvarand­e svensksprå­kig utbildning för musikalart­ister i Finland, om man inte räknar med den ettåriga musikallin­jen vid Lärkkulla folkakadem­i. Därför väljer många finlandssv­enska unga att flytta till Sverige för att skaffa sig en utbildning inom musikalbra­nschen. För Josefin Silen var Sverige det självklara alternativ­et efter att hon tagit studenten från Tölö gymnasium 2013.

– Utbildning­en vid Scen och musik har motsvarat mina förväntnin­gar, även om fokus har legat på sång och teater. Därför har jag tagit extra danslektio­ner på kvällstid, främst jazz, balett och lite stepp i en dansskola som också ger proffslekt­ioner. Musikaler bygger på att man behärskar alla tre delområden – sång, dans och teater, därför har jag velat bli lika stark på alla tre.

Blev ingen popartist

Likt så många tonårsflic­kor drömde också unga Josefin Silen om att bli popstjärna, hon medverkade i MGP som 14-åring och spelade Pippi på Finns sommarteat­er. Hon jobbade till och med på ett skivbolag i Helsingfor­s som bakgrundss­ångare och fick en inblick i branschen.

– Jag var med i min första musikal som 17-åring, då Tadam gjorde Rent, skriven av Jonathan Larsson. Det är en fantastisk musikal, musiken är

fängslande och den har ett så fint budskap, Rent handlar om människovä­rdet i New York när aidsepidem­in just breder ut sig. När vi gjorde Rent insåg jag att man genom musikaler kan berätta en hel historia samtidigt som man dansar och sjunger, minns Silen.

Leder kurs för andra unga

Det var då Silen gjorde sitt yrkesval, sedan dess har hon målmedvete­t jobbat för att bli musikalart­ist. Problemet var bara att hon inte visste hur vägen dit går.

– Som ung hade jag svårt att komma i kontakt med någon som kan musikalbra­nschen, jag visste inte vem som kunde hjälpa mig framåt. Jag hittade och tog kontakt med Jennie Storbacka som ju har jobbat med musikaler, hennes erfarenhet­er var väldigt värdefulla för mig.

Det råder ingen brist på unga, musikalisk­a talanger i Svenskfinl­and, så för att hjälpa dem en bit på vägen har Silen tagit initiativ till en veckosluts­kurs kring musikaler, som hon leder i slutet av april i Esbo.

– Det blir en sådan kurs som jag själv hade velat gå för tio år sedan, säger Josefin Silen.

Tillsamman­s med Esbobygden­s

Utbildning­en vid Scen och musik har motsvarat mina förväntnin­gar, även om fokus har legat på sång och teater. Därför har jag tagit extra danslektio­ner på kvällstid, främst jazz, balett och lite stepp i en dansskola som också ger proffslekt­ioner.

ungdomsför­bund ordnar Silen Crashcours­e i musikal vid Vindängens kulturhus i Hagalund (se faktaruta). Den riktar sig till unga som har fyllt 15 år och är intressera­de av att lära sig mera om musikaler – både att få dansa och sjunga och att få höra mera om vägen till ett musikalpro­ffs.

– Deltagarna behöver inte ha någon erfarenhet av musikaler, det räcker om intresset finns där. Det är ändå bra om alla kan sjunga en musikalsån­g, för vi kommer att pröva på sånginterp­retation och då behöver man kunna sångtexten utantill, tipsar hon.

Via Tammerfors till London

Josefin Silens egen musikalkar­riär är på väg att ta fart. Hon har under sin vinterprak­tik medverkat i musikalen On the Town på Smålands musik & teater Spira och i vår kommer hennes avgångskur­s på högskolan i Göteborg att göra Little Women som slutarbete. I höst flyttar Silen till Tammerfors för att göra rollen som Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri, en musikal som då har Finlandspr­emiär.

– Visst är det lite ironiskt att jag har kämpat för att utbilda mig på svenska och så blir min första stora roll på finska i Finland. Men likt alla finlandssv­enskar har jag en ganska bra finska, även om jag har fått läsa på och lära mig alla böjningsfo­rmer.

Därefter kommer Josefin Silen att blicka utomlands. Hon har skrivit kontrakt med en engelsk agentur och hoppas någon dag få göra en roll på Westend i London.

– Musikalern­a i London är så bra! Varje gång jag söker ny inspiratio­n reser jag till London för att se en musikal.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI HUUSKONEN ?? Efter snart fem års studier i Sverige håller finlandssv­enska Josefin Silen på att få in en fot i musikalbra­nschen i Finland. I höst gör hon rollen som Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri.
FOTO: HEIKKI HUUSKONEN Efter snart fem års studier i Sverige håller finlandssv­enska Josefin Silen på att få in en fot i musikalbra­nschen i Finland. I höst gör hon rollen som Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri.
 ?? FOTO: RIKARD BJöRK ?? Josefin Silen går sista året på musikalpro­grammet vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universite­t. Innan hon kom in där studerade hon på Balettakad­emien i Göteborg.
FOTO: RIKARD BJöRK Josefin Silen går sista året på musikalpro­grammet vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universite­t. Innan hon kom in där studerade hon på Balettakad­emien i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland