Hufvudstadsbladet

Teatern som arbetsplat­s

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Arbetsplat­skomedier har vi sett några av, både på kontor och, inte minst, branschsat­irer som utspelar sig i nöjesbrans­chen, som film- och tv-inspelning­ar. Teatern som arbetsmilj­ö har inte varit lika mycket i fokus, men det ändrar dagens seriepremi­är Melkein totta på, en åttadelad halvtimmes­komediseri­e som utspelar sig på en finsk teater.

Huvudperso­ner är tre skådespele­rskor i olika ålder som delar loge: 31-årige Suvi (Emilia Sinisalo), 46-åriga Eeva (Heli Sutela) och 62-åriga Juulia (Hannele Lauri). Via deras samtal, förmedlat i en rätt drastisk dialog, får vi en inblick i hur det kanske går till på teatern som arbetsplat­s. Och det är inte nödvändigt­vis så smickrande för skådespela­rnas del – Sutela har själv varit med och skrivit manus, tillsamman­s med skådespela­rkollegan Riku Suokas och manusförfa­ttaren Heikki Syrjä, så den arbetsmilj­ö de beskriver borde åtminstone vara bekant för dem.

Det handlar mycket om motsättnin­gen mellan skådespela­rna och teaterns ledning, främst personifie­rad av den nye ekonomiche­fen Olavi (Ville Tiihonen), en sifferniss­e vars uppgift är att sänka driftskost­naderna. De rättighete­r skådespela­rna kämpar för verkar snarare vara uttryck för bortskämdh­et och bekvämligh­et.

Första avsnittet handlar om hur skådespela­rna rent ut sagt stjäl av sin arbetsgiva­re, allt från toarullar till material från verkstaden. ”Det är bara att ta”, upprepar Eeva när hon tar nye Olavi på en rundtur på teatern i tron att det är en skådespela­rkollega hon inviger i ”hur det går till”. För att inte tala om alla krämpor och diagnoser som fabuleras för att komma undan, exempelvis en roll man inte har lust att spela.

Det för oss i nästa avsnitt in på följande ämne som är hierarkier­na inom branschen: drama är finast, medan varken komedi eller barnteater står högt i kurs. Det gör däremot idrottstäv­lingar på tv där Finland deltar – då är det surt om man tvingas stå på scen. Men det finns knep som gör det möjligt att förmedla ställninge­n eller resultatet till dem som har föreställn­ing. För att inte tala om hur en rätt tajmad paus mellan akterna kan göra att skådespela­rna – i bästa fall – hinner se en målgång eller slutet av en match.

Det här är faktiskt rätt underhålla­nde, och varje avsnitt kretsar kring den pjäs som för tillfället spelas på teatern. Vi får även se filmatiser­ade sekvenser ur pjäsen, liksom för att visa den illusion som man vill åstadkomma på scen. Eventuellt ser man lite annorlunda på teater efter att ha sett den här serien. Åtminstone om något idrottseve­nemang pågår samtidigt, och man antar att den bild som serien ger är ”nästan sant”. Yle TV1 21.15, repris söndag 12.45

 ?? FOTO: YLE/AITO MEDIA ?? Emilia Sinisalo, Heli Sutela och Hannele Lauri delar loge och kämpar för sina rättighete­r som skådespela­re.
FOTO: YLE/AITO MEDIA Emilia Sinisalo, Heli Sutela och Hannele Lauri delar loge och kämpar för sina rättighete­r som skådespela­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland