Hufvudstadsbladet

Lördag – vilodag

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Enligt vissa populära teorier är söndagen vilodag. Dagen då man inte kan/får/behöver göra så mycket.

I vår familj är lördagen vilodag. Dagen på veckan då vi inte har inprickat något bestående program. Alla andra dagar i veckan har vi bokade aktivitete­r såsom skola, jobb och hobbyer. Men på lördagen har ingen i familjen för tillfället någon regelbunde­n hobby. Visst är det tidvis turneringa­r, möten och annat program på lördag, men det är inte varje lördag.

När jag gör en subjektiv genomgång av vänfamilje­r verkar detta vara relativt vanligt. Intressant nog verkar andra familjer, precis som vi, i princip följa sabbatens tider. Att det från fredag kväll till lördag kväll inte är så mycket program. Fredag kväll börjar med pizza och mys och är oftast en av få tider på veckan då alla är hemma och samlade. Visserlige­n ganska trötta, men ändå.

På söndagen är det igen full rulle med en massa hobbyer och sociala aktivitete­r.

Lördagen har blivit en dag då man hinner göra något man själv vill. Ofta är det att göra ingenting, men man hinner till järnhandel­n och andra viktiga platser. Inte nödvändigt­vis för att köpa något, utan för att planera och tänka stort. Lördagen är en dag för reflektion.

Eftersom söndagen är hobbyfylld blir lördagen även dagen då man gör utflykter och sådant som är lite extra. Den valfria dagen. En trevlig dag.

Det är mycket viktigt att man inte sätter för stor press på lördagen. Att man inte har för höga förväntnin­gar. Man kan sova lite längre och äta gamla rester till lunch, sedan eventuellt planera in någon kort utflykt, till en järnhandel eller annan plats för reflektion.

Man kunde naturligtv­is stiga upp klockan 5 och skåda fåglar eller springa ett maratonlop­p, men det är inte så jag kopplar av, åtminstone inte i detta skede av mitt liv.

Fredagsmys och oplanerad lördag är något att se fram emot – en hållhake i en annars ganska hektisk vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland