Hufvudstadsbladet

Ta modell av stiftelsen för Tunaberg

-

ÄLDREOMSOR­G Vanvård av äldre människor har länge förekommit, men alltid fallit i glömska. Nu får det inte ske påpekar påpassligt Katarina Koivisto (HBL 2.4).

Det var en lycka att vårdreform­en föll. Heder speciellt åt Jan Vapaavuori och Hjallis Harkimo som tog strid med sitt gamla parti.

Sverige duger i detta fall inte som modell. I den svenska valdebatte­n var det inte invandring­en, utan hälsovårde­n som var det hetaste ämnet. Sverige uppgavs ha världens längsta operations­köer. En opinion ville att hälsovårde­n återförs till kommunerna. Danmark har redan beslutat göra det.

Råkade se svenska tv-nyheter

då det meddelades att Finlands regering fallit på grund av en vårdreform. En uppenbart förundrad nyhetsläsa­re tillade att Finland i en internatio­nell jämförelse redan har världens tredje bästa hälsovård!

Jag hälsade nyligen på bekanta i Tunabergs vårdhem för äldre i Esbo. Jag har gjort det många gånger och alltid fått höra hur invånarna stortrivs. Det märkliga är att vårdavgift­en är bara 1 750 euro för 1–2 rum med all normal service. Dessutom har Tunaberg i snitt redan 0,7 vårdare per klient.

Hur är det möjligt att privata vårdhem kan ta dubbelt så hög hyra? Jo, Tunaberg drivs av en stiftelse som inte får göra vinst.

De privata vårdhemmen tar alltså cirka 2 000 euro högre månadshyra för varje åldring. Om hemmet har 40 platser

blir det en vacker månadsinko­mst för affärsmänn­en hemma och utomlands. Genom att trixa med anställda och skatter blir vinsten ännu större. Folkhälsan­s tariffer är också dubbelt så höga även om man inte får göra vinst. Förklaring­en är att överskotte­t finansiera­r en del av organisati­onens övriga verksamhet. Pengarna stannar alltså inom huset.

De boende behöver ändå inte alltid punga ut ockerhyror. Kommunerna kan gå emellan med upp till cirka 80 procent av avgiften. Skattebeta­larna bidrar alltså till den privata vårdens vinster. Tror någon verkligen att mer privatiser­ing gör vården billigare?

Naturligtv­is finns det problem också i det nuvarande systemet. Det största är att landsbygde­n töms på läkare. De trängs i huvudstads­regionen där det finns möjlighete­r till högre inkomster. I den privata sektorn kan de lyfta sin lön som utdelning via ett bolag. Lönen beskattas då som kapitalska­tt som kan vara 10 procent lägre än lönebeskat­tning. Det bidrar till att läkarna ofta stannar bara något år i väntan på en anställnin­g eller bitjänst där lönen kommer som utdelning. Det gör att systemet med egen läkare inte kan fungera.

Läkarbolag hyr gärna ut läkare åt kommuner med tillfällig läkarbrist, men till höga kostnader.

Även andra yrkesgrupp­er ”skatteplan­erar” sina löner till utdelninga­r i eget bolag. Därigenom tvingas vanliga löntagare och pensionäre­r stå för en orättvis beskattnin­g. Det måste finnas en annan lösning än att höja kapitalska­tten.

ULF JOHANSSON Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland