Hufvudstadsbladet

Hurdan byråkrati behöver vi?

-

BYRåKRATI Så här skrev svenskättl­ingen, samhällsde­battören och ingenjören Robert Klasson, som elektrifie­rade Sovjet, i Moskva 1914: ”Vi arbetade i en atmosfär av glädje och vänskap, inga förseninga­r uppstod och fjorton månader efter att vi hade tagit de första stegen på området var den första turbinen och ångpannan på plats. Enheten kunde förse oss med el fast själva fabriksbyg­gnaden inte var klar. Den mycket korta byggnadsti­den var möjlig därför att vi fick arbeta självständ­igt enligt den färdiga planen med det egna arbetslage­t utan inblandnin­g av någon – därför arbetade vi med entusiasm och intresse.”

I dag när någonting görs, det må sedan gälla att bygga kraftverk eller att sköta barn, finns det mer och mer av olika bestämmels­er och regler hur allt skall utföras. Det känns som om det finns tusentals byråkrater som inte har mycket annat att göra än att komma på nya regler och bestämmels­er hur saker skall skötas. Som exempel kan nämnas byggandet i dagens Finland. Reglerna och bestämmels­erna följs, men det blir oftast dyrt och dåligt.

Vore det tänkbart att alla organisati­oner skulle kontroller­a och analysera vilka bestämmels­er som verkligen behövs, för att bygga upp ett bättre och smidigare samhälle. I dag stöter man ofta på människor som klagar på att det blir svårare att hinna utföra sitt riktiga arbete på grund av byråkratin.

Jag tänker på hur det var under Klassons tid: allt blev utfört snabbt och effektivt då inga andra personer blandade sig i arbetet som skulle göras.

RALF NIKANDER Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland