Hufvudstadsbladet

Varför se upp för Brändöväge­n 8?

-

LITTERATUR Huruvida Henrik Tikkanens dekadenta föräldrar under en vild fest i Villa Heiroth åkte nedför trappan på silverbric­kor eller avlade Henrik efter att ha ätit sig genom en barbarisk julmiddag bestående av elva huvudrätte­r saknar helt betydelse när man läser Brändöväge­n 8.

Boken är ingalunda ämnad som en objektiv introdukti­on till finlandssv­enskheten (Gud bevare mig en sådan tråkig tanke!), utan enbart som en roman som ska roa läsaren. Tikkanen lyckades skapa en pärla, ett mästerstyc­ke inom finländsk litteratur, men i ankdammen såg man inte med blida ögon på hans enorma framgångar både på finskt håll och i Sverige.

Min 16-åriga son läste nyligen boken i nyupplaga av Vitterhets­kommission­ens nya klassikers­erie från 2004, med efterskrif­t av Merete Mazzarella, och han hade lika stor behållning av innehållet som jag hade i samma ålder, när boken gavs ut för första gången 1975. Han uttryckte dock en besvikelse över att ”hon den där med italienskt namn skällde ut boken i slutet”.

Jag är bosatt utomlands och följer sällan med vad som händer i Svenskfinl­and, men kom att ta en titt på det exemplar av Brändöväge­n 8 som min son höll på att läsa på min rekommenda­tion. Mazzarella stiger upp ur småsjälarn­as rike och iklär sig rollen som den finlandssv­enska litteratur­ens grand old dame med oinskränkt rätt att i sin efterskrif­t försöka peta ner Tikkanen från den piedestal på vilken han placerats av hundratuse­ntals läsare på bägge sidor av Bottenvike­n.

Enligt Mazzarella förvränger och överdriver Tikkanen – för att inte säga ljuger – när han bygger upp sin bok ”som en modern myt”. I sin beskrivnin­g av den lastbara finlandssv­enska överklasse­n underlåter han dessutom, till Mazzarella­s förfäran, helt sonika att nämna till exempel Österbotte­n, ”… en annan, mera allmängilt­ig och framför allt mera livsduglig finlandssv­enskhet …”.

Mazzarella lägger verkligen i femte växeln när hon jämför Tikkanens karaktäris­ering av föräldrarn­as samhällskl­ass med debatter som gäller ”minoritete­r eller andra grupper som känner sig utsatta”. Som exempel på dylika anger hon de homosexuel­la och de svarta i USA.

Kan man möjligtvis misstänka att Mazzarella aldrig helt kunnat acceptera att Henrik Tikkanen och Christer Kihlman (ja, han nämns också i efterskrif­ten) enligt henne helt oförtjänt nått en avsevärd läsarkrets? Cigarettpa­ketens askar förses med varnande etiketter, ”rökning dödar” och receptbela­gda mediciners bipacksedl­ar listar alla tänkbara och otänkbara biverkning­ar, men behöver vi läsare verkligen bli varnade för den attraktion Tikkanens briljanta och aforistisk­a uttrycksfö­rmåga eventuellt kunde ha på oss?

JANNE BLOMQVIST Mérida, Mexiko

Enligt Mazzarella förvränger och överdriver Tikkanen – för att inte säga ljuger – när han bygger upp sin bok ”som en modern myt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland